Kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben

A közép-európai országok történelmük okán nem tartják elfogadhatónak az Izraelt érintő kettős mércét – hangzott el a II. International Pro-Israel Summit harmadik kerekasztal-beszélgetésén, amelynek során Izrael és Közép-Európa kapcsolatairól esett szó.

2024. 10. 01. 15:04
II. International Pro-Israel Summit második kerekasztal-beszélgetésének résztvevői (Forrás: Alapjogokért Központ)
II. International Pro-Israel Summit második kerekasztal-beszélgetésének résztvevői (Forrás: Alapjogokért Központ)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa és Izrael kapcsolatait boncolgatták a II. International Pro-Israel Summit harmadik kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. Szentgyörgyi Zoltán, aki nem sokkal az október 7-i támadás előtt lett második alkalommal is Magyarország izraeli nagykövete, beszámolt a döbbenetről, amellyel a támadást és az azt követő időszakot megélte. Egyúttal tiszteletét fejezte ki az izraeli nép iránt, amiért fegyelmezetten reagáltak és összefogtak a nehéz időszakban.

Ami most Izraelben történik, azt hiszem, sokan azt mondanák, hogy már régóta esedékes volt – mondta Bryan Leib, az Alapjogokért Központ vezető kutatója, korábbi republikánus képviselőjelölt.  A Biden-kormányzat sokféle módon igyekezett megkötni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezét, de az izraeli kormány és az izraeli nép egységes, tudják, hogy nem élhetnek így tovább.

Több százezer izraeli él Észak-Izraelben, akik már több mint egy éve nem voltak otthonukban

– mutatott rá a kutató.

Hogy mire számíthat Izrael a novemberi amerikai elnökválasztás után, azzal kapcsolatban két verziót vázolt fel. Amennyiben Kamala Harris jelenlegi alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje kerül hatalomra, akkor minden eddiginél ellenségesebb lehet az Egyesült Államok viszonya nem csupán Izraellel, de Magyarországgal szemben is.

Ha viszont a republikánus jelölt, Donald Trump győz, akkor aranykor jöhet ezekben a kapcsolatokban.

A Cseh Köztársaság Izrael oldalán áll – szögezte le Ondrej Knotek, az ANO párt európai parlamenti képviselője. Szerinte ez a támogatás Csehország történetében is gyökerezik. Viszont míg Közép-Európában megvan ez a támogatás, Nyugat-Európából hiányzik. Míg közvetlenül a támadás után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagyon pozitív és egyértelmű nyilatkozatot tett Izrael mellett, ez a támogatás néhány hét alatt elhalványult.

A közép-európai országoknak nem tetszik az Izraellel kapcsolatos kettős mérce, mert történelmünk során túl sokszor volt részünk hasonlóban. A nyugat-európai kormányok viszont félnek azoknak a csoportoknak a véleményétől, akik a területükön élnek, sokszor állampolgáraikként, de az integrációjuk a társadalomba nem volt sikeres.

Lengyelország és Izrael között bonyolult a kapcsolat, de az illegális migráció miatt, és szövetségeseket kell keresnünk, és Izrael az egyik ilyen – vette át a szót Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris központ elnöke. Most azok a gyenge politikusok akarják átvenni az Európai Unió teljes külpolitikájának irányítását, akik lemondtak Izrael támogatásáról.

Ezek az erők most elnémítják a közép-európai országok Izraelt támogató hangját.

A lengyel és az izraeli kormány között évek óta a kölcsönös bizonytalanság uralkodik, azonban a konzervatív kormány igyekezett tenni ez ellen, igyekezett hidakat építeni a két ország között, a baloldal azonban inkább az ellenségeskedés szításában érdekelt – mutatott rá Kwasniewski.

Pedig most arra lenne szükség, hogy megszülessen egy útiterv Közép-Európa és az izraeli nemzeti erők együttműködésére

– figyelmeztetett az Ordo Iuris központ elnöke.

Ez az egyetlen módja annak, hogy erős, megbízható kapcsolatot teremtsünk a régiónk és Izrael között

– tette hozzá. Az Európai Unióban megvan a többség a föderalista törekvések mögött – mutatott rá Kwasniewski. A folyamat most azért állt meg, mert Magyarország vette át az EU soros elnökségét, Donald Tusk lengyel kormányfő azonban már jelezte, hogy amikor Lengyelország jövő januárban átveszi a posztot, ismét napirendre veszi a kérdést.

A Patrióták Európáért szerepe döntő fontosságú, és növekedni fog

– szögezte le Ondrej Knotek.

Az, hogy jelentős zsidó közösség él Magyarországon, illetve szintén jelentős magyar gyökerű közösség Izraelben, fontos összekötő kapocs a két ország között – vélekedett Szentgyörgyi Zoltán. A két országban az is közös, hogy történelmük során komoly traumákkal néztek szembe. Magyarországnak most azt kellene megtanulnia Izraeltől, hogyan alakítsa a traumát energiává.

Míg Magyarországon betiltották az Izrael-ellenes tüntetéseket, az Egyesült Államokban egyes társadalmi csoportok bátorítják, sőt finanszírozzák is őket.

Az amerikai emberek, és valószínűleg európai barátaink is sokat tanulhatnak Magyarországtól, és sokat tanulhatnak a magyar társadalomtól, az önök vezetésétől

– emelte ki Bryan Leib.

Borítókép: A II. International Pro-Israel Summit harmadik kerekasztal beszélgetésének résztvevői (Forrás: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.