Világháborús bejelentést tett a holland védelmi miniszter az orosz–ukrán háborúban

Ukrajna bevetheti a Hollandia által biztosított F–16-os vadászgépeket oroszországi területek ellen is.

2024. 10. 17. 16:02
 Holland F–16-os vadászrepülőkkel támadhatnak orosz célpontokat az ukránok
Holland F–16-os vadászrepülőkkel támadhatnak orosz célpontokat az ukránok Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna bevetheti a Hollandia által biztosított F–16-os vadászgépeket oroszországi területek ellen is, ezt Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter jelentette be az orosz–ukrán háború kapcsán.

Leszállítottuk az első adag F–16-osokat. Jelenleg az ukrán légtérben tartózkodnak. És mindig is azt mondtuk, hogy Ukrajnának be kell tartania a nemzetközi jogot

– mondta újságíróknak a NATO védelmi minisztereinek tanácskozása előtt. Szerinte a nemzetközi jog nem tartalmaz távolságkorlátozást – a tárcavezető ugyanakkor elfelejthette, hogy mindez világháborúhoz vezethet.

A nemzetközi jog nem tartalmaz semmilyen korlátozást a távolság tekintetében. A nemzetközi jog nem áll meg a határnál vagy a határtól száz kilométerre

– tette hozzá a miniszter. Brekelmans hangsúlyozta, hogy ez szükséges lehet rakéták elfogásához vagy például orosz repülőterek elleni csapáshoz. Azt is megjegyezte, hogy Ukrajna katonai támogatása kulcskérdés az orosz–ukrán háborúban. 

Tíz nappal ezelőtt Harkivban és Kijevben jártam, és a helyzet mind a frontvonalon, mind a nagyvárosokban, például Harkivban nagyon aggasztó. Úgy gondolom tehát, hogy fokoznunk kell az erőfeszítéseinket. Másodszor, beszélnünk kell a védelmünk és az elrettentés megerősítéséről, mert az orosz fenyegetés nemcsak rövid, hanem hosszabb távon is csak növekszik

– mondta a holland védelmi miniszter. Emlékezetes, Ukrajna még októberben kapta meg az első F–16-os vadászgépeket Hollandiától, a következő hónapokban pedig további 24 repülő érkezik az orosz–ukrán háborúba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban többször is kijelentette, hogy amennyiben nyugati fegyvereket használnak oroszországi célpontok ellen, úgy Oroszország kénytelen lesz kemény válaszcsapással megtorolni az akciót. Azt sem zárta ki, hogy ez a harmadik világháború kirobbanását idézheti elő. A holland védelmi miniszter tehát lényegében egy világháborúval fenyegette meg az oroszokat.

Borítókép: Holland F–16-os vadászrepülőkkel támadhatnak orosz célpontokat az ukránok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.