Elhasználta minden életét a Boko Haram vezére?

Egy rivális szervezet végezhetett a terroristával, aki még a dzsihadistáknak is túl kegyetlen volt.

2021. 05. 21. 15:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosan megsebesült, talán meg is halt a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau – állítják hírszerzési források. Meg nem erősített információik szerint a nigériai központú terrorszervezet feje Borno szövetségi államban keveredett harcba a rivális Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Szervezetével (ISWAP). Az egyik forrás úgy tudja, mikor Abubakar Shekaut bekerítették, és megadásra szólították fel, maga ellen fordította fegyverét, a golyó átfúrta a testét, komoly sérüléseket okozva. A másik szivárogtató szerint viszont pokolgépeket robbantott fel a csapdába zárt épületben. Sorsa bizonytalan, egyes értesülések szerint embereinek végül sikerült egérutat nyernie, és ismeretlen helyre szállítani őt, mások szerint nem élte túl a támadást.

Viszont még az is elképzelhető, hogy egyetlen szó sem igaz a homályos történetből. Nem ez ugyanis az első eset, hogy a terrorvezér halálhírét keltették: 2009 óta ez volt a hatodik alkalom, hogy megtörtént, de eddig mindig hang- vagy videóüzenettel bizonyította, hogy nagyon is életben van. Ezúttal mégis kicsit más a helyzet, mert nem a hadsereg, de még csak nem is az ISWAP büszkélkedett el a sikerrel, az információ a „terepen”, egyik embertől a másikig terjedt tovább, míg végül eljutott a nemzetközi médiáig is. „Mikor Shekau ráébredt, hogy a támadói nagyon erősek, és nem a nigériai hadsereghez, hanem az ISWAP-hoz tartoznak, úgy döntött, hogy felrobbantja magát. A robbanás darabokra tépte. De az ISWAP is veszített vagy negyven harcost” – idézte fel a saját verzióját a The New York Times egyik forrása. Az amerikai lap helyszíni beszámolója szerint még a helyiek sem ünnepelnek, óvatosak, egyelőre csak pletykaként kezelik a híreket.

Ki is volt a Nigéria-szerte rettegett terrorvezér? A Voice of America három évvel ezelőtt készített interjút az anyjával, aki akkor arról mesélt, jó tizenöt éve nem találkozott már a fiával. Abubakar Shekau még gyermekként hagyta el szülőfaluját, hogy Borno állam fővárosában, Maiduguriban tanuljon az iszlámról egy vallási iskolában. Itt szóról szóra be kellett magolniuk a Koránt, és az utcán koldultak a betevő falatért. Ekkor kerülhetett kapcsolatba Mohammed Juszuffal, a Boko Haram létrehozójával, aki anyja szerint „átmosta az agyát”. Mikor aztán az alapítóval 2009-ben végeztek, némi belháború után Abubakar Shekau vette át a terrorszervezet vezetését. Irányítása alatt még keményebben, kegyetlenebbül lépett fel, nemzetközileg igazán 2014-ben vált ismertté, mikor 2014-ben 276 iskolás lányt raboltak el Chibok városából. Az Adjátok vissza a lányainkat! nevű kampányhoz még olyan hírességek is csatlakoztak, mint Michele Obama akkori amerikai first lady.

A Boko Haram ezután hűséget esküdött az Iszlám Államnak, Abubakar Shekau brutalitása azonban még a dzsihadistáknak is sok volt.

A terroristák vezére ugyanis nem kímélte a nőket és gyermekeket, sőt még a muszlimokat sem, bírálói szerint több muszlim vére tapad a kezéhez, mint keresztényé. A nézeteltérések miatt 2016-ban a szervezetből kivált a valamelyest mérsékeltebb módszerekkel működő ISWAP, amely az Iszlám Állam „hivatalos” szövetségese lett, a rivális terrorszervezetek pedig egymással is harcolni kezdtek.

A küzdelemből lassanként az ISWAP került ki győztesen, a Boko Haram az elmúlt években jelentősen veszített befolyásából és területeiből. Leírni őket azért korai lenne, egyes becslések szerint csak idén már legalább száz támadást hajtottak végre, és még mindig képesek akár teljes falvak, katonai bázisok lerohanására. Vezérük halála alighanem súlyos, de korántsem pótolhatatlan veszteség lenne, és várhatóan csak újabb hatalmi háborút hozna a megüresedett pozícióért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.