Közös listán indulnának a magyarok

Tíz éve megosztott a felvidéki magyarság, napjainkban négy párt verseng a magyar szavazatokért. A két legnagyobb tömörülés újra tárgyalóasztalhoz ül.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 10. 15. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös választási listát ajánlott a Magyar Közösség Pártja a Híd – Most magyar–szlovák vegyes pártnak 140 nappal a választások előtt, amelyet az utóbbi politikai szervezet pozitívan fogadott. Az MKP országos tanácsa bólintott rá a felvidéki magyarság összefogására. „A Magyar Közösség Pártja országos tanácsa a júniusi döntésének megfelelően továbbra is az egységes magyar választási lista megteremtését tartja az egyetlen, a közösség képviseletét biztosítani tudó megoldásnak. Bár a nyári tárgyalássorozatok nem hozták a várt eredményt, 140 nappal a választások és ötven nappal a jelöltlisták leadása előtt olyan lépéseket kezdeményezünk, amelyek az »egy magyar lista« megteremtését célozzák meg” – olvasható nyilatkozatukban.

A Most – Híd pozitívan értékeli az MKP döntését: „Pár hónappal a választások előtt nem újabb, összefogást szorgalmazó tömörülésékre van szükség, hanem arra, hogy eredményekkel és kiépített szervezetekkel rendelkező pártjaink megtalálják az eredményes együttműködés formáját. Azt a formát, amely biztosítja a csatlakozó pártok identitásának, arculatának a megőrzését, és azoknak a régióknak a fellendítését, amelyekben nemzeti, etnikai kisebbségeink élnek.

Ezt tartottuk szem előtt, amikor az MKP képviselőit tárgyalóasztalhoz hívtuk” – reagált a Híd a történésekre, és elnöksége mindjárt a hét elején foglalkozni is fog a közös indulással. Miután a Most – Híd vegyes párt országos tanácsa elutasította a Magyar Közösség Pártjával a koalíciót, nyár elején egy megújult, valódi, hiteles és tisztességes magyar képviseletet hirdető mozgalom indult el, az Összefogás, amely tudomásul veszi az MKP szombati döntését, miszerint az elmúlt hetekben az Összefogással és a Magyar Fórummal sikeresen zajló tárgyalások ellenére az MKP újra a Híddal kívánja megkezdeni az egyeztetéseket.

Tíz éve megosztott a felvidéki magyarság, napjainkban négy párt verseng a magyar szavazatokért. A két legnagyobb tömörülés újra tárgyalóasztalhoz ül, és október végére eldől, képesek-e a megegyezésre. A két „törpepárt” ezután dönthet a csatlakozásról; kiszivárgott információk szerint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség lehet az új választási párt. A Hídból kivált Simon Zsolt által alapított Magyar Fórum pedig az MKP döntését követően egyelőre azt hangoztatta, hogy Bugár Bála nagy játékos, akinek időre volt szüksége. „A piszkos munka most nem rá esik, de még csak politikai asztaltársaságára sem, hanem azt jelen esetben az MKP-val végezteti” – tette közzé a Magyar Fórum. Hasonlóan óvatosságra intette az MKP-t az Egyszerű Emberek vezetője, Igor Matovic is. Szerinte az MKP szavazói nem élik túl, ha végül a maffiát segítik hatalomhoz, hiszen a Híd a jelenlegi kormány tagjaként érintett lehet akár a Kuciak-gyilkosságban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.