New Yorkban nincs még karantén

Donald Trump elvetette a tervet, amely szerint vesztegzár alá helyezték volna New York egész vonzáskörzetét, az azonos nevű állam mellett New Jersey-t és Connecticutot is. Több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttel az Egyesült Államok lekörözött már minden más országot, a rohamosan terjedő kór új gócpontja Detroit lehet. New Yorkban elhalasztották az előválasztásokat júniusra, ám a világvárost jobban foglalkoztatja, lesz-e áprilisban elég lélegeztetőgép, mint az, hogy miként alakul a Biden–Sanders-párharc. Lapzártánkkor érkezett: amerikai kormányilletékesek akár 100-200 ezer halottal számolnak.

2020. 03. 30. 6:44
TRUMP, Donald; ESPER, Mark
Az elnök egy kórházhajót bocsát útjára. A világváros ellátórendszere kap mentőövet Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta tegnapra a 130 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban; az adat már napok óta a legmagasabb az egész világon. Eközben a betegségben elhunytak száma 2200 fölé szökött, miután pár nap leforgása alatt megduplázódott, a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint szerdán haladva meg az ezret.

A halottak között van egy csecsemő is, mégpedig Illinois államban. Donald Trump elnök a hét végén katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Michigant, ami azt jelenti, hogy – másokhoz, így Kaliforniához, New Yorkhoz vagy Washingtonhoz hasonlóan – ez a középnyugati állam is támogatásra számíthat a járvány okozta nehézségek enyhítésére, írta a távirati iroda.

Az elnök egy kórházhajót bocsát útjára. A világváros ellátórendszere kap mentőövet
Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

Az amerikai tisztifőorvos, Jerome Adams még pénteken jelezte, hogy Michigan legnagyobb városa, Detroit – ahol a járvány már több mint két tucat áldozatot szedett – az egyik új epicentrum, és a helyzet az elkövetkező napokban rohamosan romlik. Teena Chopra, a detroiti kórházközpont orvosigazgatója azt mondta: náluk várhatóan súlyosabb lesz a helyzet, mint New Yorkban, noha minden második amerikai fertőzést most a világváros vonzáskörzetében jegyzik.

Gyors ütemben terjed a Covid-19 Louisianában, amelynek kormányzója, John Bel Edwards arra figyelmeztetett: április első hetében már nem lesz elegendő lélegeztetőgép a déli államban. Ron DeSantis floridai kormányzó elrendelte, hogy nemcsak a New Yorkból, de Louisianából érkezőknek is kéthetes önkéntes karanténba kell vonulniuk.

A hét végén a floridai utakon ellenőrző pontokat létesítettek a louisianai rendszámú autók átvizsgálására. Rhode Island államban a Nemzeti Gárda tagjai járják házról házra a településeket, ugyancsak arra figyelmeztetve: aki New Yorkból érkezett, annak kötelezően kéthetes karanténba kell vonulnia. Mától már a legtöbb szövetségi államban kijárási korlátozás lép életbe, s mintegy 225 millió amerikai­nak kell otthon maradnia.

Ugyanakkor Trump tegnapra virradóra azt közölte: noha fontolgatta, hogy ilyen döntést hoz, de New York, New- Jersey és Connecticut mégsem kerül vesztegzár alá, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be. Andrew Cuomo, New York demokratapárti kormányzója már előzőleg elutasította a húszmilliós államot sújtó karantén felvetését, kijelentve: megvalósítása felérne az államok elleni háború meghirdetésével.

– Nem hiszem, hogy jogszerű lenne – mondta Cuomo, hozzátéve: egy ilyen döntés gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járna. A kormányzó bejelentette azt is: az áprilisra tervezett előválasztásokat júniusra halasztják. Igaz, ennek nincs már nagy jelentősége: a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemben Joe Biden volt alelnök csaknem behozhatatlan előnyre tett szert Bernie Sanders szenátorral szemben, így szinte bizonyosan ő lesz novemberben Trump ellenfele az elnökválasztáson.

Ned Lamont, a New York mellett fekvő Connecticut ugyancsak demokratapárti kormányzója arra figyelmeztetett: New York, New Jersey és Connecticut déli része a kereskedelmi és pénzügyi világ fővárosa, és ha Trump szeretné a járvány után újra beindítani a gazdaságot, akkor „nagyon oda kell figyelnie, hogy mit mond, és mit nem mond ki”. Bill de Blasio, New York polgármestere tegnap azt mondta, a csaknem kilencmilliós világvárosnak egy hétre elegendő egészségügyi felszerelése van, kivéve a lélegeztetőgépeket, amelyekből legalább több százra sürgősen szükségük lenne.

Trump lélegeztetőgépeket gyártat

Donald Trump a védelmi termelési törvény értelmében utasította a General Motorst (GM) lélegeztetőgépek gyártására; a berendezésekre a koronavírusban megbetegedettek kezelésére van szükség. Az 1955-ös jogszabály – lényegében a haditermelési törvény – lehetőséget ad széleskörű polgári védelemre és mozgósításra, valamint jelentős felhatalmazást biztosít a kormánynak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére, továbbá az ezzel kapcsolatos intézkedések kötelező végrehajtatására és ellenőrzésére. Az amerikai elnök előzőleg jelezte, hogy elégedetlen a General Motorsszal. Mint közölte, a cég nem tartotta be a negyvenezer lélegeztetőgép gyártására tett ígéretét, sőt összesen csak hatezer ilyen berendezés gyártását helyezi kilátásba, azt is április végéig. Trump az egyik mikro­blog-bejegyzésében azt írta: a GM-nek újra kell nyitnia a „buta módon bezárt” ­ohiói üzemét, Mary Barrára, a vállalat elnök-vezérigazgatónőjére utalva pedig kijelentette: „Mary B.-vel mindig baj van”. Trump a Fordnál is szorgalmazza lélegeztetőgépek gyártását. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.