Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 25., hétfő, Pál napja
HÍR TV – BAYER SHOWAz oltóanyag áránál fontosabb az emberélet.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/szokatlan-karacsonyra-keszulodik-egesz-europa-9007523/

Szokatlan karácsonyra készülődik egész Európa

A kormányok a koronavírus-járványhoz igazodva hoznak intézkedéseket
A koronavírus-járvány árnyékában azon tipródnak a nyugat-euró­pai kormányok, hogy maradjanak-e a kemény intézkedések vagy lazítsanak a szigoron az ünnepek alatt. Az azonban biztos, hogy a nagy karácsonyi vásárok mindenütt elmaradnak.

Olaszországban sokakat izgat az a kérdés, hogy karácsony és az újév között nyitva lesznek-e a kedvenc síparadicsomok az Alpokban és a Dolomitokban. Giu­seppe Conte miniszterelnök arra hajlik, hogy inkább maradjanak zárva.

– Nem engedhetjük meg magunknak

– mondta. Ez esetben viszont garantált, hogy a sípályák több milliárd euró ünnepi bevételtől esnek el. A kormányfő a kérdésben egyébként európai konszenzust keres. – Ha Olaszország a sípályák zárvatartása mellett dönt, így kell tennie Franciaországnak, Németországnak és Ausztriának is. Ha nem támogatnak bennünket ebben, az olasz turisták odaáramlanak, és hazahozzák a vírust – latolgatta a kockázatokat. Mindazonáltal a franciák és a bajorok szintén az átmeneti zárlat mellett vannak, ám az osztrák idegenforgalmi hivatal meg van győződve arról, hogy az ünnepek alatt biztonságos üdülést tud ajánlani, ha december 7-én könnyítéseket léptetnek életbe. Svájcban pedig már ki is nyitottak a sípályák. Olaszországban még mindig csúcsra jár a halálozások száma, és Conte arra figyelmezteti a polgárokat, hogy szenteste várhatóan elmaradnak a tömeges ünneplések. Jelenleg december 3-ig vannak érvényben a szigorú intézkedések, s a BBC szerint az illetékesek tanácskoznak az esetleges könnyítésekről.

Franciaországban – többhetes nemzeti vesztegzár után – e hó 28-án kezdenek enyhülni a szigorítások,

közölte Emmanuel Macron elnök. A legtöbb korlátozó intézkedés azonban december 15-ig érvényben marad. Az üzletek, a színházak és a mozik karácsony előtt még időben kinyitnak, az emberek pedig külön engedély nélkül meglátogathatják szeretteiket az ünnepi időszakban. Igaz, hogy december idusától este kilenctől reggel hétig kijárási tilalom lép életbe, de ez nem fog vonatkozni szentestére és szilveszterestére. Az éttermek és az iskolák ugyanakkor január 20-ig nem nyithatnak ki, kocsmázni és éjszakai mulatókba járni pedig meghatározatlan ideig egyáltalán nem lehet.

Németország tizenhat tartományának vezetői megállapodtak abban, hogy korlátozzák a helyi társadalmi összejöveteleket karácsonykor. December 1-jétől legfeljebb két családból összesen öten jöhetnek össze, viszont a 14 éven aluliakat nem korlátozzák a gyülekezésben. Lehetséges ugyanakkor, hogy december 23. és január 1. között enyhítenek a szigoron, s egyszerre akár már tízen is örülhetnek egymásnak. A szervezett tűzijátékokat betiltották, s az utcai petárdázást sem ajánlják. A szigor érthető, hiszen a Robert Koch közegészségügyi intézet tegnapi adatai szerint minden korábbinál magasabbra emelkedett, és

első alkalommal haladta meg a négyszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma

– írja az MTI.

A spanyol kormány különböző ünnepi időszakokkal számol, ezeken is hat emberben maximálja a partik létszámát. Az összejöveteleket karácsonyig ajánlott az éttermek teraszán vagy más kültéri helyeken tartani. A madridi vezetők ugyancsak nem tanácsolják a vízkereszt hagyományos családi megünneplését, illetve a felvonulást megtartani január 5-én. Szükségesnek ítélik továbbá a helyiségek gyakori szellőztetését és a fizikai távolságtartás betartását.

A britek is enyhítésre készülnek. A Reuters szerint december 23-a és 27-e között legfeljebb három család gyűlhet össze az ünnepek alkalmával az Egyesült Királyság mind a négy országában.

Boris Johnson miniszterelnök az emberek belátására bízta, hogy meglátogat­ják-e idős rokonaikat.

Egyéb alkalmakkor csak két család összejövetele lehetséges.

Közép-Európa is máshogy ünnepel idén

LENGYELORSZÁG Mateusz Morawiecki miniszterelnök arra kérte a lengyeleket: a karácsonyt a legszűkebb családi körben ünnepeljék, és tartózkodjanak az utazásoktól. Lengyelországban a karácsony előtti időszakban enyhítenek a kiskereskedelemre elrendelt korlátozásokon, szigorú higiéniai előírások betartása mellett november 28-tól ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok, amelyeknek bezárását november elején rendelte el a kormány. Az éttermek, a bárok, az edzőtermek és a kulturális létesítmények azonban változatlanul zárva maradnak. Az összes iskolára érvényes távoktatást a karácsonyi ünnepekig meghosszabbítják.

AUSZTRIA Fontos megmenteni a karácsonyt, hogy az emberek legalább szűk családi körben találkozhassanak – üzente a napokban Sebastian Kurz osztrák kancellár (képünkön). Ebben segíthet a tömeges tesztelés is: kétszázezer osztrák tanárt és óvodai pedagógust december 5-én és 6-án tesztelnek, majd az ország mintegy negyvenezer rendőre következik december 7-én és 8-án. Ausztriában két hete jelentettek be további szigorításokat a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Az iskolák digitális oktatásra álltak át, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva. Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét. A karantén idején zárva tart a bécsi karácsonyi vásár is.

CSEHORSZÁG A karácsonyi vásárokkal kapcsolatos intézkedésekről az elkövetkező napokban fog tárgyalni a cseh kormány. – A célunk az, hogy az ajándékokkal együtt az emberek az üzletekben semmiképpen se szerezzenek be vírusokat is – jelentette ki Jan Blatný egészségügyi miniszter. Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben. A kormány pénteken az óvintézkedések lazításáról döntött. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe. A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt. Andrej Babiš miniszterelnök a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

ROMÁNIA Klaus Johannis román államfő múlt héten reménykeltőnek nevezte az eddigi kormányzati intézkedéseket, de szerinte idén szó sem lehet karácsonyi vásárokról, nagy szilveszteri ünnepségekről és társas kirándulásokról. Romániában november 14-től újabb harminc napra hosszabbították meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Eredetkutatás

Azonosítanák Mátyás király csontjait
A Hunyadi-család származását is meg lehet majd állapítani a Magyarságkutató Intézet új archeológiai kutatásával. Kásler Miklós miniszter beszél a projekt előzményeiről és jelentőségéről.

Brüsszeli csaták

Trócsányi László: Jelentős a szakértői hálózatok hatalma
Kellő fenntartással kell felhasználnunk az országjelentéseket. Azt pedig senki se higgye, hogy csak Magyarországot éri kritika.

Kiemelt

Indul A Dal 2021 – Ők lépnek színpadra az első válogatóban
Szombaton az első élő show-ban 10 produkciót láthatja a közönség A Dal 2021 színpadán a Duna Televízióban.

Poszt-trauma

Ellenzék a pácban – eltunyult brüsszeli bürokraták
A pánikba esett baloldali koalíció görcsösen ragaszkodik az EU kudarcba fulladt, közös vakcinabeszerzés koncepciójához.

Poszt-trauma

Figyelem! Kiderült az ellenzék első tíz tervezett kormányzati lépése
Hála érte Lendvai Ildikónak.

Poszt-trauma

A békétlenség Amerikája
Az új elnök és kompániája romlott exportcikküket akarja ránk sózni.

Poszt-trauma

A politika 50 órája
Egyetemi kutatók szerint a Trumpra szavazó feketék valójában fehérek, mert ez nem bőrszín, hanem tudat kérdése.

Aktuális

Chema és a magyar himnusz, Nagy László és a spanyol válogatottság
Chema Rodríguez, Nagy László és a Dujsebajev fivérek édesapjának története is kötődik a magyar–spanyol párharchoz.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!