Egy tekintélyes brit orvosi lap szerint hatékony és biztonságos a Szputnyik

Az orosz fejlesztésű vakcina a tesztelés harmadik fázisában is eredményesnek bizonyult.

Magyar Nemzet
2021. 02. 02. 14:58
A nurse prepares Russia's "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation in a post-registration trials stage at a clinic in Moscow
Nővér készíti elő a Szputnyik-V védőoltást. Fotó: Tatyana Makeyeva Forrás: REUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszországi fejlesztésű Szputnyik V biztonságos, s 91,6 százalékos hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen

közölte kedden a The Lancet nevű tekintélyes brit orvosi folyóirat, amely független szakértők bevonásával tanulmányt készített az oltóanyagról. A vakcina jelenleg a harmadik tesztelési fázisában van, amelynek során összesen 20 ezer résztvevőt oltottak be orosz kórházakban és klinikákon országszerte. A legtöbb koronavírus elleni készítményhez hasonlóan a Szputnyik V-ből is két dózist adnak be, az oltások között három hétnek kell eltelnie. Az oltóanyag egy adenovírus-DNS-en alapuló vektorvakcina, amelybe beépítették a koronavírus egyik génjét.

– A Szputnyik V vakcinát sok bírálat érte, amiért a fejlesztést nagy sietséggel, felelőtlenül és nem átláthatóan fejlesztették ki.

Az általunk ismertetett eredmény azonban egyértelmű,

ez pedig azt jelenti, hogy egy újabb oltóanyag veheti fel a harcot a Covid–19 ellen – állapították meg a tanulmány szerzői. A The Lancet arra utalt, hogy Oroszország már tavaly augusztusban kihirdette magát a vakcina kifejlesztéséért folytatott nemzetközi verseny győztesének, s bejelentette, hogy elkezdi gyártani a saját fejlesztésű oltóanyagot. Akkor a nemzetközi tudósközösség kétkedéssel fogadta Moszkva bejelentését, számos nyugati kutató érvelése szerint megkérdőjelezhető a vakcina megbízhatósága, az ugyanis addig nem jutott el a klinikai vizsgálatok harmadik, tömeges tesztelést előíró fázisáig.

A Covid–19 elleni oltóanyag előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában
Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

A Szputnyik V-ből már a világ számos országában több millió adagot rendeltek meg,

az Európai Unió tagországai közül egyedül Magyarországon engedélyezték.

Húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina meg is érkezett ma hazánkba. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Szentiványi Mátyás is azt mondta vasárnap az M1 aktuális csatornának, hogy kilencven százalék feletti hatékonyságú a Szputnyik V. Az orosz vakcina beszerzése miatt

rengeteg bírálat érte Magyarországot

mind a hazai ellenzék, mind uniós országok részéről, mondván, a magyar kormány az emberek életét kockáztatja nem megbízható szérumok felhasználásával, másrészt megbontja az uniós egységet a vakcinabeszerzés terén.

– Úgy tűnik, Brüsszelből nem jön gyorsabban a vakcina, ezért fontos, hogy forgalomba tudják hozni azokat az oltóanyagokat, amelyek máshol már beváltak és hatékonynak bizonyultak, és a magyar szakemberek is megvizsgálták – hangsúlyozta a bírálatokra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádiónak adott interjúban. – Ha nem jön kínai vakcina, március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai oltóanyag, ezt megkétszerezhetik, ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás – hangsúlyozta.

Európában Magyarországon kívül csak Belaruszban és Szerbiában hagyták jóvá az orosz vakcina használatát, déli szomszédunknál a kínai Sinopharm oltóanyagát is engedélyezték, emiatt gyors ütemben halad az oltási program. Néhány nappal ezelőtt Jens Spahn német egészségügyi miniszter is azt mondta: nincs akadálya a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. Elmondta azt is, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.