időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

A németek nyitottak az orosz és a kínai vakcinára is

Koren-Karczub Tímea
Forrás: Deutsche Welle
2021.01.31. 18:50
A németek nyitottak az orosz és a kínai vakcinára is

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint nincs akadálya a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. A miniszter elmondta azt is, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon – számol be róla a Deutsche Welle közszolgálati csatorna.

Oroszország pénteken bejelentette, hogy százmillió adag oltóanyagot tudna szállítani az EU-nak a Szputnyik V-ből az év második negyedében – ami ötvenmillió ember beoltásához lenne elegendő –, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná az oltóanyagot és Oroszországban addigra befejeződne a lakosság tömeges vakcinációjának alapszakasza.

– Attól függetlenül, hogy melyik országban állítják elő, ha egy vakcina biztonságos és hatékony, segíthet legyőzni a világjárványt

– nyilatkozta Spahn a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a mai napon.

A politikus azt is kifejtette: nagyon nagy érték, hogy tizenkét hónappal a vírus felbukkanása után már vannak hatékony oltóanyagok, méghozzá milliós nagyságrendben.

A német egészségügyi miniszter a reményét is kifejezte, miszerint a járványt még ebben az évben sikerül megfékezni, és nem lesz újabb koronavírus-évforduló. Németországban a napokban volt a koronavírus megjelenésének első évfordulója, mivel az első esetet 2020. január 28-án regisztrálták.

Berlin, 2021. január 29.
Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnöke (b) és Jens Spahn német egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány alakulásáról Berlinben 2021. január 29-én. Németországban már 2,194 milliónál is több koronavírussal fertőzött embert vettek nyilvántartásba, a betegséggel összefüggő halálesetek száma meghaladja az 56 ezret.
MTI/EPA/Pool/Chritian Marquardt

Spahn néhány nappal azután adott hangot az orosz és a kínai vakcinához való viszonyulásáról, hogy bevallotta, Németország küzdelme a vakcinahiánnyal akár áprilisig is eltarthat.

„Legalább tíz héten keresztül áll még fenn az oltóanyaghiányunk” – írta Twitter-üzenetében a miniszter.

Spahn korábban azt is elmondta: üdvözli az EU javaslatát arról, hogy engedélyhez kell kötni az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok exportját az Európai Unióból. Az Európai Bizottság már pénteken elfogadta a javaslatot, és rendelkezést léptetett életbe a vakcinaexport ellenőrzéséről.

Az exportkontroll rendszerének bevezetésére az adott okot, hogy feszültség keletkezett az EU és az AstraZeneca között, miután az oltóanyag-előállító bejelentette, hogy kevesebb vakcinát tud szállítani az EU-nak a tervezettnél.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.