Ursula von der Leyen is megszólalt a rendkívüli intézkedésekről

Von der Leyen közleménye azután került nyilvánosságra, hogy az európai baloldal, a liberálisok és a zöldek indulatosan reagáltak a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényre.

2020. 03. 31. 14:08
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 16. Az Európai Tanács által az Európai Bizottság elnökének jelölt német Ursula von der Leyen az Európai Parlament 2019. július 16-i ülésén beszél az EP strasbourgi üléstermében. A képviselõk a nap folyamán szavaznak titkosan von der Leyen jelölésérõl. MTI/AP Fotó: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen nemrég közleményt adott ki a tagállamok koronavírus járvány közepette tett rendkívüli intézkedéseiről, ebben – Magyarország konkrét említése nélkül – arra hívja fel a figyelmet: nem szabad, hogy a vírushelyzet miatt az EU alapvető értékei, a jogállamiság, a szabadságjogok, a demokrácia és az emberi jogok sérüljenek. Mint azt írta, a rendkívüli kihívás rendkívüli eszközöket igényel, ezért a tagországoknak képesnek kell lenniük a közegészség hatékony és gyors védelmére. Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy szükséges és arányos, időben korlátozott intézkedések kellenek, amelyeket a kormányok rendszeresen felülvizsgálnak. Külön figyelmet szentelt a média szabadságának fontosságára is: a bizottsági elnök szerint ezen bizonytalan időkben a véleménynyilvánítás szabadsága kulcsfontosságú, úgy, ahogy az is: az újságírók precízen és félrevezető információk közlése nélkül tájékoztassák a közvéleményt.

Az EP volt elnöke is állást foglalt

Antonio Tajani objektív álláspontra helyezkedett magyarügyben. A Hajrá Olaszország! politikusa inkább az egységes európai szabályok hiányára mutogatott.

Konkrétan a magyar szabályozással kapcsolatban pedig ismét elhangzott, hogy a szerződések felett őrködő bizottság vizsgálja annak tartalmát és figyeli a kormány ezen törvény alapján foganatosított intézkedéseit. Von der Leyen közleménye azután került nyilvánosságra, hogy az európai baloldal, a liberálisok és a zöldek indulatosan reagáltak a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényre. Voltak, akik petícióban kérték a bizottsági elnököt arra, hogy fagyassza be a Magyarországnak juttatott forrásokat a vírus elleni védekezés mikéntje miatt. A mai brüsszeli tájékoztatón is nagy érdeklődésnek örvendett a magyar szabályozás. Többek között bejelentették azt is: a biztosi kollégium – ahogy már a múlt héten is tette – szerdán átvizsgálja a tagállamok rendkívüli intézkedéseit.

A sorra halálos áldozatokat követelő járvány közepette, érthető módon nem mindenki csatlakozott a jogállamisági vitához. Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, Antonio Tajani néppárti alelnök egy friss interjúban szuverénnek nevezte a döntést meghozó magyar parlamentet, és inkább az EU-s jogkörök, illetve uniós iránymutatás hiányát okolta a félreértésekért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.