Színházi munkák a járvány idején

A teljes előadó-művészeti ágazat veszít a járvány okozta rendezvény és közösségi élmény-stopon, a színházak és a koncerttermek az elsők között zártak be a veszélyhelyzet nyilvánosságra hozása napján. A tavaszi évadot már elfelejthetik a színészek, akik mostanában kötelező olvasmányok felolvasásával teszik aktívabbá napjaikat, közben vannak színházi varrodák, ahol szájmaszkot készítenek, a befogadó színházak pedig az alkalmazásban nem lévők és dolgozóik bevétel-kiesésének enyhítésére megpályázható alapot különítettek el.

Szilléry Éva
2020. 03. 20. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gálffi László Weöres Sándor Anyámnak című költeményét olvassa fel, ez volt a Facebookon ma reggel az első poszt ami „szembejött” velem. A színészek több mint egy hete nem játszanak, nem próbálnak, így kötelező olvasmányok felolvasásával szeretnék megkönnyíteni az online módszerrel tanító pedagógusok munkáját.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, folyamatosan azon gondolkoznak, miként tehetik a társadalom számára hasznossá magukat. – Azt látjuk, hogy sokan – fiatalok és idősek egyaránt – még mindig nem veszik komolyan a probléma súlyosságát és akár csoportokban is sétálgatnak az utcán. Ebben is segítségül lehetnek a színészeink, talán, ha ők hívják fel a figyelmet a veszélyre, azt egyesek jobban megfogadják, mintha politikusok figyelmeztetnek – mondta az igazgató.

A kőszínházak állandó társulati tagjai könnyebb helyzetben vannak, mint a szabadúszók, akiknek jelentős bevétel kiesést okozhat ez a néhány hónap.

A színészek életkorától, a pályán töltött időtől függően 7-15 kötelező darabot ír elő a Katona József Színház, efölött azonban fellépti díjért játszanak. Az igazgató elmondása szerint a relatív kis társulat minden tagja rendszeresen él a túljátszás lehetőségével. „A jelenlegi leállás ebben a teljesítményorientált rendszerben a mi színészeinknek azt jelenti, hogy átlagban egyharmaddal kevesebb pénzt fognak hazavinni”– állapította meg Máté Gábor.

A Katona varrodája a napokban egyébként a hiánycikké vált szájmaszk prototípusokat hozott létre, egyelőre még kérdés fogják- e nagyobb számban gyártani és mennyire tudják terjeszteni azokat.

A befogadó színházként működő Játékszín igazgatója, Bank Tamás a napokban jelentette be, hogy a színház tartalékaiból tízmillió forintos alapot hoz létre munkavállalói és a bajba jutott színészek megsegítésére. Mint közleményükben fogalmaznak, az intézmény vezetése a munkahelyek megtartását tűzte ki célul. A bizonytalan idejű korlátozásokra való tekintettel, a csökkentett munkarenddel arányos bérfizetés mellett, a munkavállalók részére négymillió forintos keretet különítenek el, melynek terhére dolgozóik a nehéz időszakot áthidaló pénzügyi segítséget kérhetnek, további hatmilliós forrásra pedig egzisztenciális zavarba kerülő színművészeik és a művészeti szakembereik pályázhatnak. Bank Tamás igazgató hozzátette, ez utóbbit azért tartja fontosnak, mert minden náluk fellépő színész számlás, nem bejelentett dolgozó.

A közönségfinanszírozás fogalma nem idegen a magyar játszóhelyektől, most a Spirit Színház kéri támogatásra a közönséget, amelyért rendszeres, úgynevezett karanténszínházi előadásokat közvetít március 19-től. Ez annyit jelent, hogy minden este 24 órára nyilvánosságra hozzák egy eddig saját használatra tartott darab felvételét. Mint a színház dolgozói közzétették, a Spirit Színház kizárólag nézőinek/közösségének anyagi támogatásával, a jegyvásárlásokon keresztül volt képes küldetését teljesíteni az elmúlt években. Mivel a társulat elesik bevételének nagy részétől, így veszélybe kerül fennmaradása.

A kulturális szegmensben a járvánnyal összefüggő gazdasági válság elsőként az előadóművészeti ágazatot sújtja, de idővel más szegmenseket is érinthet majd. Egyebek mellett ide tartoznak a nem biztos állami támogatásból működő hagyaték kutatások is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.