„Mindnyájunknak van egy megvédendő végvára”

A Végvidék trilógiát, Wodianer Nemessuri Zoltán mesterhármasát ajánlja Döbrentei Kornél költő.

Magyar Nemzet
2020. 05. 07. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mit vinnék magammal? A válaszadás felelősségteljes, magunkba nézésre kényszerít, vagyis nehéz. Magam csak úgy merészelek válaszolni – vállalva a leszűkítést, no meg a karanténszigetelést –, hogy megemlítek néhány izgalmas, lázba hozó mostani olvasmányt.

Elsőként, és ilyen értelemben egyetlenként Mr. Nyugodt Erő alatta kurzívval Boross Péter egykori miniszterelnökkel beszélget Koltay Gábor című könyvet ajánlom, melyet kötelezővé tenném a középiskolákban és az egyetemeken. Boross ugyan nem történész, de független szellemiség, világosan, tisztán, a beavatottak számára is újdonságokat hordozón vall a trianoni traumáról, a száz évről, ami 2020-ig ível. Karakteresen, önálló, befolyásolhatatlan véleményalkotóként fejezi ki, osztja meg ismereteit, úgy is mint volt miniszterelnök és hadapród iskolás, a magyar megmaradás titkáról, mibenlétéről.

Meggyőző, még a téveszmés elméknek is meglepő, lebilincselő olvasmány. Én most a harmadik évezred elején ezt vinném, viszem is a Karantén-szigetekre, már csak azért is, mert a könyv témáját tekintve járványügyi eljárások szabályai alá esne.

Van egy másik figyelmet kikövetelő könyv, a Végvidék trilógia, Wodianer Nemessuri Zoltán mesterhármasa, mely a török elleni végvári harcokról szól és egyben a „belvári” politika idealizmus nélküli, döbbenetes erejű, nyelvi megjelenítése (Végvidék 2012, Kései virradat 2015, Alkony 2019). Szintén felsőbb szintű tanulmányokat folytatók figyelmébe ajánlom, hisz nélküle nem érthető meg a mai magyar történelem sem. Aki nem olvassa, úgy vélem, hogy nagyon nagy veszteséggel él együtt. Ezt is megtapasztalhatjuk az olvasót lebilincselő írói tehetség varázslatos szintjén. Gondoljuk el, mindnyájunknak van egy megvédendő végvára!

Harmadik nagy olvasmányom Borbély László Bilincstörők című novelláskötete, gondolom a cím magáért beszél. Természetesen, az itt és most nem vállalható vagy választható el a múlttól. Végeredményben a szereplők idezátonyozottsága, akár rokon lehetne a Spartacusékéhoz vagy mindazokhoz – legyenek, voltak, akár a gulágon – akiket a szabadság, nem mint elvont fogalom, hanem mint a nem gátlástalan önmegvalósítás, az ahhoz való jog, elementárisan érdekel. A bilincstörés, ha nem a köztörvényesekről szól, hanem a szellem embereiről, akkor igazságos lázadás. Én ezzel az igénnyel ajánlom Borbély László könyvet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.