időjárás 6°C Auguszta 2023. március 29.
logo

Véget ér a Könyv a Karantén-szigeten című könyvajánló sorozatunk

Pataki Tamás
2020.05.24. 11:48
Véget ér a Könyv a Karantén-szigeten című könyvajánló sorozatunk

A mai napon véget ér a Könyv a Karantén-szigeten című könyvajánló sorozatunk. Ebben azt a kellően elcsépelt kérdést tettük fel íróknak, művészeknek, történészeknek és így tovább, hogy milyen könyvet vinnének magukkal egy lakatlan szigetre.

Kellően elcsépelt ahhoz, hogy érdekes válaszok szülessenek belőle.

Első részünkben Jankovics Marcell a Bibliát ajánlotta, melyet szerinte érdemes művelődéstörténeti szemmel is olvasni, hisz az európai és amerikai művészet alfája és omegája, nélküle nem tudjuk dekódolni a kortárs műalkotásokat sem. Az utolsó részünkben Margittai Gábor kollégánk ajánlóját olvashatták, melyben A Hadifogoly magyarok történeteit ajánlotta, egy megrázó, pokoljárásokkal és feltámadásokkal teli könyvet, amely jó kalauz lehet nekünk magyaroknak a XXI. században is, főleg ilyen megpróbáltató időszakok idején, melyek a halálmarsókhoz képest alig tűnnek annak.

Sokan klasszikusokat ajánlottak, érdemes elolvasni, hogy miért gondolja azt egy filozófiatörténész, hogy a magyar irodalom csúcsa Madách Imrének Az ember tragédiája, vagy miért érdemes a nemrég elhunyt Csontos János író, újságíró kollégánk Angyaldekameron című regényét is felütni, hisz a klasszikus is kortárs volt valamikor.

Sorozatunkat április 26-án, vasárnap kezdtük, és május 24-én, szintén vasárnap fejezzük be. Azt írtuk, hogy sorozatunkat addig folytatjuk, ameddig tartanak a korlátozó intézkedések. Ezeket most már az egész ország területén feloldották. A karantén ezzel véget ért – és reméljük, hogy nem csak egyelőre.

Hogyha valóban egy lakatlan szigeten lennénk, ez azt jelentené, hogy megláttuk a hajót a láthatáron. De a hajó még távol van, ezért ameddig hozzánk ér, olvassunk tovább, mert az olvasás az unalom legjobb ellenszere. A sorozatban megjelent könyveket nyugodt szívvel ajánljuk mi is az olvasóinknak.

Mert a hajó, ha majd megérkezik, mit sem ér szellemi iránytű nélkül.

Könyv a Karantén-szigeten

„Csaták, bukások és bolyongások füzére”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.