Teljes fényében ragyog majd a debreceni virágkarnevál

Debrecen kulturális újranyitása a nyári rendezvényekben teljesedik ki, amelyek a szokásoshoz hasonlóan jelennek meg, azzal a különbséggel, hogy nemzetközi szereplőgárdát a járvány miatt nem lehetett összehozni. Sok újdonság még így is adódik a programokban, például együttműködés a nyíregyháziakkal, jelesül: a Móricz Zsigmond Színház elhozza a 9 és 5 között című nagy sikerű musicaljét a Nagyerdei Szabadtéri Játékokra.

Gőz József Miklós
2020. 07. 03. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni nagy nyári rendezvényekről szóló sajtótájékoztató résztvevői ízelítőt kaphattak a résztvevők produkcióiból. A Kölcsey Központ báltermét köszöntőjükkel is betöltötték a debreceni Szent Efrém görög katolikus általános iskola Lautitia gyermekkórusának tagjai. (Rekordok könyvébe kívánkozik: hetventagú kórus még nem énekelt sajtótájékoztatón…) Puskás István, a város kultúráért felelős alpolgármestere elmondta, hogy a meglévő lehetőségeken belül a kulturális élet résztvevői már az elmúlt hétvégén is felléptek az érdeklődők előtt, de a járvány lecsengése utáni menetrendben augusztus 15-e után már minden majdnem ugyanúgy mehet, mit annak előtte.

Időrendben haladva a nagyerdei színházi esték még a korlátozások teljes lejárta előtt, július 19-én megkezdődnek. Itt a legnagyobb újdonság a szomszéd vár, Nyíregyháza Móricz Zsigmond Színházának vendégszereplése lesz. A már említett 9 és 5 között (amely Szente Vajk negyedik rendezése a színházban) két művésznője, Kulcsár Viktória és Horváth Margit két részletet adott elő a darabból. A nagyerdei színházi esték egyébként másfél hónapos csúszással, de a járvány előtt megígért program 85 százalékát hozza az érdeklődők elé. Nyolc prózai és nyolc zenés előadást láthat a nagyérdemű, négy táncelőadás és egy családi mese kerül színre. A vígjátékok közül kiemelkedő a Páratlan páros, Szente Vajk Legénybúcsúja vagy a Madách Színház Liliomfia, amelyet szintén Szente Vajk igazított mai színpadra. (Ezzel ő a színházi esték leggyakoribb közreműködője.)

Érdemes visszatérni a táncszínházi produkciókra, amelyek főszereplője a debreceni szabadtéri színpaddal egyidős (70 éves) Debreceni Népi Együttes. Az Együtt 100 című játékban – a Főnix Néptáncegyüttessel (30 éves) teszik ki a 100-at – a Kárpát-medencei magyarság különböző nemzettestjeinek folklórját mutatják be. A másik produkció a Tűzliliom, Wass Albert Funtinelli boszorkányának első táncszínházi feldolgozása lesz. Ezen kívül a Győri Balettől is láthatunk egy produkciót.

A Páholy Ifjúsági Színház augusztus 22-én és 23-án pótolja a „Fame – a hírnév ára” márciusban elmaradt előadásait.

A legnagyobb várakozás természetesen az 51. debreceni virágkarnevált, illetve az előtte zajló karneváli hetet előzi meg. Erről Bódor Edit, a rendező Kölcsey Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy igyekeztek minden népszerű programot átmenteni vagy felújítani, de a járvány közbeszólt. Nem tudtak külföldi művészeti csoportokat meghívni, s megszűnnek a karneváli menet útvonalán korábban megszokott lelátók is. (Az ezekre már megváltott jegyeket visszaváltják.) A Galiba gyermekfesztivál végleges helyszínt kap a 70 éves debreceni vidámpark és állatkert területén. A Klasszikusok éjszakáján Beethoven IX. szimfóniáját és debreceni művészeti csoportok más hangversenyeit is hallhatja a közönség.

A karneváli hét rendezvényei között lesz a bor- és dzsessznapok, amelyen 32 pince 250 bora és 36 dzsesszformáció (ezúttal csak hazaiak) 170 zenésze vesz részt. Erre ingyenes a belépés (a fogyasztás nem). Ugyancsak ekkor kerül sor az elmaradt Gourmet Fesztivált pótló Debreceni Piknikre (a rendezők kivételesen nem bánták, hogy elmaradt a június 12–14-re tervezett fesztivál, mert mindkét napon zuhogott az eső…). Ezen a rendezvényen több étterem, közöttük a debreceni Reskontó kínál ínyencségeket – utóbbi a tájékoztató közönségét is megvendégelte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.