Bán János Menzelről: „A cseh világlátása is unikális volt”

Az én kis falum főszerepét játszó színművészt mélyen megrendítette a cseh rendező halála, hisz barátok is voltak.

Pataki
2020. 09. 07. 14:15
Bán János
Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a világ filmművészetének volt nagy alakja, hanem unikális volt még a cseh világlátásában is, filmjei nagyon groteszkek, életszerűek, alapvetően a kisemberek sorsával foglalkozó mozik ezek. Sokszor hibáztatták azért, hogy mesefilmeket csinál. Tényleg azt csinálok?” – kérdezte egyszer tőlem. Erre azt feleltem, hogy „aki ezt írja, az ostoba és nem ért hozzá. Ettől megnyugodott. Én érezhetem megtisztelve magam azáltal, hogy Menzel úrral ilyen kapcsolatba kerülhettem – mondta Bán János Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, aki Jirí Menzel Az én kis falum című filmjében játszotta Otík szerepét.

A színművészt mélyen megrendítette a rendező halála, hisz barátok is voltak.

1978-ban forgattunk együtt először Gyarmathy Lívia Minden szerdán című filmjében, és attól kezdve bár nagy volt a távolság, mégis minden évben találkoztunk, együtt dolgoztunk vagy csak beszélgettünk. Prágában 1983-ban eljátszottuk a Stílusgyakorlatok című előadást Gáspár Sándor barátommal, ebben van egy jelenet, amelyben az öreg és a fiatal suttyót játsszuk. Ekkor merült fel Menzelben először a gondolat, hogy én játsszam Otíkot, Az én kis falumban – mondta a színész, aki Menzel Szarvaskirály rendezésében is játszott a Katona József Színházban. Az én kis falumat 1987-ben Oscar-díjra is jelölték, benne voltak az ötös, szűkített listában.

Nemcsak a mentorom és tanárom volt – hisz általa ismertem meg a cseh színházkultúrát – hanem a barátom is, ezzel is ő tisztelt meg. Tavaly ősszel beszéltünk utoljára, miután kijött a kórházból. Beszéde akadozott ugyan, de érezhetően jól volt – mondta a színész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.