Ünnepi játékok lesznek augusztusban Debrecenben, de a virágkarnevál sem marad el

Az idei I. Debreceni Ünnepi Játékok nemzetközivé emelkedve ismerteti meg a világgal a régió kulturális értékeit.

Gőz József Miklós
2021. 07. 02. 20:35
null
A Szent Korona nevű virágkocsi az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összművészeti, a Kárpát-medencei szereplőket összefogó fesztivál lesz augusztusban Debrecenben az elkövetkező években. Az idei I. Debreceni Ünnepi Játékok nemzetközivé emelkedve ismerteti meg a világgal a régió kulturális értékeit. A fesztivál a tervek szerint évről évre formálódik és gazdagodik. Az idén együtt rendezik meg a virágkarnevállal, de a két rendezvény a további években el is különül egymástól.

A programsorozat augusztus 12–20. között zajlik Debrecen belvárosában. A régi városháza udvarán esti koncertek lesznek, a főtéren pedig 13-án a tavaly elmaradt Csíksomlyói Passió, 17-én meg a Bánk bán (címszerepben Molnár Levente) előadásai. A rendezvény részesei lesznek a helyi intézmények, a Kodály Filharmónia, a Csokonai Színház is. Rajtuk kívül is jelentős résztvevők lesznek a programokon. A Virtuózok Kamaraegyüttessel könnyű nyáresti kamarakoncerteken vehetünk részt, de meghallgathatjuk a Kékszakállú herceg várának szcenírozott operakoncertjét, Boncsér Gergely önálló dalestjét is. Ezeken kívül lesz egy Hungarikum Gálakoncert, amelyen száz közreműködő lép fel a népzene, az operett, az opera és a magyar nóta remekeivel. Emlékkoncertet is tartanak Cziffra György születésének 100. évfordulója tiszteletére. Láthatjuk, hallhatjuk Rost Andreát és a Jávorkai testvéreket is.

Így joggal mondhatjuk el, hogy augusztus a debreceni fesztiválok jegyében zajlik, hiszen a most először bejelentett eseményen kívül ekkor rendezik meg a Debreceni Bor- és Jazznapokat, a virágkarneváli hetet és magát a virágkarnevált is. Az első rendezvény a bor- és jazznapoké lesz augusztus 5–8. között, amelyen négy színpadon hatvanegy jazzformáció 286 zenésszel szórakoztatja a vendégeket. Utóbbiak hatvan pincészet legjobb borait kóstolhatják meg, köztük azokat a nedűket is, amelyeket nemrég a város borának választottak a borítészek. A rendezvényeken a sör barátai sem szenvednek szükséget, ugyanis az idén is megrendezik a cseh sörteraszt augusztus 13–21. között.

A virágkarneváli eseményeket a kultúra – közösség – kikapcsolódás jegyében rendezik. A virágkocsikat augusztus 20-án a nagyerdei körút stadion felőli részén, 21–22-én pedig a belvárosi főtéren állítják ki. E kiállítások ingyen nézhetők meg. A karneváli produkciók a Nagyerdei Stadion rendezvényterén, a virágkocsik körül, a szabadtéri színpadon és a Táncoló város programban a belvárosban lesznek láthatók. Biztos még, hogy a helyőrségi zenekar is fellép, de több részletről majd az események közeledtével szolgálnak a rendezők.

Augusztus 15–22. között a debreceni kultúrparkban lesz a 10. Galiba Gyermekfesztivál, a mese jegyében, ahogyan eddig is. Újdonság: a családok részére Galiba menüvel készülnek a rendezők, amely gulyáslevest, debreceni töltött káposztát és alkoholmentes fröccsöt tartalmaz.

(A borítóképen a Szent Korona nevű virágkocsi az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.