időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Nagyváradon élteti a magyar népzenét a közmédia kulturális alapítványa

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA
2022.03.19. 15:15
Nagyváradon élteti a magyar népzenét a közmédia kulturális alapítványa

Népművészeti találkozóra várja az érdeklődőket a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány. A nyitóeseményt Nagyváradon tartják, a Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvénysorozat első állomásaként.

Nagyváradon, a magyar kultúra egyik legfontosabb szellemi centrumában nyitja meg hagyományéltető programsorozatát az MTVA kulturális alapítványa. A rendezvény első állomásán magyarok, erdélyi magyarok, románok és magyarországi románok egyaránt közreműködnek.

A szervezők célkitűzése a magyarság összetartozásának erősítése,

melynek kiváló eszközei lehetnek a zenei hungarikumok és azok az értékek, melyekre évszázadok óta büszkék lehetünk.

A kulturális összefonódások, a kölcsönös tisztelet a megterhelt, történelmileg nehezen kezelhető viszonyokat is képesek kisimítani

 – mondta a Hagyományéltetők kultúrköre rendezvénysorozatról Eredics Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Dankó rádió csatornaigazgatója.

A nyitóesemény a helyi és magyarországi művészek mellett együttesvezetők és népzenei formációk közös produkcióiból áll össze, amelyet Bartók Béla, a román folklór egyik legkiemelkedőbb kutatójának művei kereteznek a Nagy Kálmán vezette Michael Haydn Kamarazenekar előadásában. A magyar hagyományokhoz kötődő bemutatót tart a nagyváradi Csillagocska Táncegyüttes, és ezúttal népzenei és néptánc műsorszámmal közösen lép fel ifj. Szerényi Béla (tárogató) és Patyi Zoltán (népi hegedű). Balogh Kálmán, Prima Primissima-díjas, világszerte ismert cimbalomművész egy külön erre az alkalomra összeállított repertoárral készül. Lakatos Attilával a Partium és Bihar megye népességéről, történeti emlékeiről, Sebő Ferenccel pedig az idén ötvenéves táncházmozgalomról, benne a méhkeréki és eleki román népművészekkel való személyes élményeiről beszélget Ionescu Nikolett, a műsor háziasszonya. Az esemény megvalósulását a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatja.

Hagyományéltetők kultúrköre – március 20-án, 15:30 és 17:00 között a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsori rendezvénytermében!

Borítókép: A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota (Forrás: YouTube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.