Szabó Magda Für Elise című regénye a színpadon

A legkreatívabb Trianon-regénynek nevezte a Für Elisét Ráckevei Anna színművész, aki Szabó Magda utolsó regényéből készít színpadi darabot.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 15:25
null
Fotó: MATHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regényben egyszerre van jelen a gyerekkor észvesztő traumája, ugyanakkor a drámai fordulatok mellett csodavilága és gazdag színei is – fejtette ki első rendezői alkotásával kapcsolatban a színművész, aki azt is elárulta, hogy izgul ugyan, de soha egyik munkájába sem volt még ennyire szerelmes. 

Szabó Magda Für Elise című önéletrajzi regényében – amelyet az írónő eredetileg kétrészesre tervezett – a Régimódi történethez és az Ókúthoz hasonlóan a gyermekkor elevenedik meg, azonban itt feltűnik a szülők által örökbefogadott, Zentáról menekült trianoni árva, Cili alakja is. A gyermek- és ifjúkor megpróbáltatásain túl a történet – ahogy Ráckevei Anna fogalmazott – tele van életörömmel és játékossággal. 

Az időkezelés sem mindennapi, mivel a Magda és Cili körül folyó történések magukban foglalják a történelmi eseményeket is, az időben való előre- és hátramozgás pedig az elbeszélő jelenbeli reflexióival, asszociációval tűzdelt. A rendező elmondása szerint nagy kihívás, hogy az epikus művet drámai fókuszba helyezzék. 

A darab bemutatója a debreceni új színházépület, a Csokonai Fórum átadásakor, május 27-én lesz.

A fiatal Szabó Magdát Hajdu Imelda, az idősebbet Varga Klári alakítja, Cili szerepében Mészáros Ibolya, Magda édesanyjáéban Majzik Edit, édesapjáéban Bakota Árpád, Textoréban pedig Pálóczi Bence látható. Az előadás dramaturgja Adorján Beáta, díszlet-és jelmeztervezője Kupás Anna, zeneszerzője Dargó Gergely, koreográfusa Katona Gábor.

Borítókép: Jelenet az olvasópróbáról (Fotó: Máthé András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.