Útjára indult a magyar krimi kritikai portálja

Írók és irodalomtörténészek nemrég megalapították a Magyar Krimiszemle portált, aminek középpontjába a magyar krimiszerzők művei és a könyvekről szóló kritikák állnak. Céljuk egy olyan adatbázis létrehozása, amely segíti a műfajt kedvelő olvasók eligazodását.

2022. 04. 02. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honlap nevének megfelelően elsősorban olyan krimikről írunk és közlünk kritikákat, amelyek magyar szerzők tollából, magyar nyelven íródtak, és (részben vagy egészben) magyar környezetben és /vagy magyar szereplőkkel játszódnak, mert ebből van kevesebb. E mellett természetesen helyet adunk az idegen országokban és szereplőkkel játszódó történeteknek is, ha azok magyar szerző tollából és magyar nyelven íródtak.

– olvasható a Kálai Sándor, Cserháti Éva, Sz. Molnár Szilvia és Varga Bálint által kezelt honlapon.

Kinek ne lenne ismerős például Agatha Christie vagy éppen John Dickson Carr írók neve? Sőt, bizonyára több népszerű magyar szerzőt is fel tudna a legtöbbünk sorolni. Ugyanakkor a műfaj definíciójával és a variánsok pontos listázásával már lehet bajban lennénk. Nos, ennek elkerülése végett a szerkesztők sorra veszik e műfaj változatait: a kemény magándetektív fickó főszereplésével a hard-boiled regényt; a cozy krimit, ahol a gyilkosság mindig házon belül történik; a rendőrségi krimit; a jogi krimit; a történelmi krimit. Mi különbözteti meg ezeket a bűnregénytől? – többek között ezt is megtudhatjuk a közérthetően megfogalmazott magyarázatokból.

A magyar krimiszerzőket három csoportba osztották: 1945 előtti, 1945 és 1989 közötti, valamint az 1989 utáni szerzők – az adatbázis is folyamatos bővítés alatt áll, de már így is számottevő alkotót, kötetet és azokról készült kritikát listáz az oldal.

A honlapot böngészve számos szakirodalomi listára bukkanhatunk, habár a szerkesztők megjegyzik, hogy a krimi szakirodalma Magyarországon igencsak hiányos. A gimnáziumi tanárok munkáját külön összeállított olvasmányokkal kívánják segíteni, a művek azonfelül, hogy egytől egyig hozzáférhetők az interneten, a történeti aspektustól, a krimiirodalom intézményesülésén és a hovatartozásának meghatározásán keresztül egészen a legkülönbözőbb műfaj változatokig mutatják be a krimit.

De magyar nyelvű, válogatott tanulmányokat szintén elérhetővé tettek.

Ugyancsak külön menüt kapott a kritika meghatározása, hiszen mint műfaj ez is jól körülhatárolható kritériumokkal bír, amit három feltétel bemutatása mentén ismerhetünk meg. 


A Magyar Krimiszemle betekintést nyújt a bűnügyi irodalom fogalmaiba, magyar szerzőket és műveket vesz sorra, miközben azokhoz kritikákat kapcsol. Az adatbázis bővítéséhez pedig bárki hozzájárulhat, s nem csak a krimikutatóknak érdemes böngészni a négy vállalkozó szellemű író és kutató által szenvedélyből és érdeklődésből létrehozott holnapot.

A Magyar Krimiszemle oldalát ITT érhetik el.

Borítókép: Jelenet A Pogány Madonna című krimi-akció-vígjátékból (Fotó: Filmarchívum)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.