időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Művészete mellett egyéb nézőpontból is bemutatkozik a régió

A Káli-medencébe költözik a Balkán

Ditzendy Attila Arisztid
2022.06.23. 17:36 2022.06.23. 17:39
A Káli-medencébe költözik a Balkán

Érdekes a Balkán, ami bár földrajzi egység, ugyanakkor olyannyira széttagolt, sokszínű politikailag, akár kultúrájában, mégis az egész térségre jellemző például a zenéje és a tánca. Ebből kapunk ízelítőt a Salföldi Dalföld fesztiválon, a mostani hétvége három napján, amelynek idén a Balkán áll középpontjában.

Rosonczy-Kovács Mihály, a fesztivál művészeti vezetője alapítója számára a titokzatos, sokféle, magával ragadó kultúrát, a körtáncokban megjelenő erőt jelenti a Balkán, mindent, ami megjelenik Emir Kusturica filmjeiben.

A Salföldi Dalföld sajátossága, hogy a lélek mellett a szellemet is táplálja, ennek megfelelően az elhangzó zenék hátterével szintén megismerkedhetnek az érdeklődők– szögezte le, és kiemelte: a tájra, a művészetekre és az önmagára reflektáló közönséget igyekeznek kiszolgálni.

Ezt szem előtt tartva rendezik meg a Magyar szemmel a Balkán elnevezésű konferenciát, amely geopolitikai és kulturális szempontból vizsgálja a földrajzi, kulturális egységet.

Rosonczy-Kovács Mihály, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója. Fotó: Dalföld.hu

Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője és Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője lesznek a beszélgetőpartnereim – árulta el Rosonczy-Kovács Mihály, megjegyezve: az elmúlt években az érdeklődés homlokterébe került a Balkán, elég az egyre szorosabb magyar–szerb kapcsolatokat vagy az EU balkáni bővítését említeni.

A minikonferencia második része a kultúráról szól majd, olyan vendégekkel, mint a Boban Markovic Orkestar menedzsere, Horváth László – amúgy a Fonó és a Pajtakult igazgatója, Básits Branka, aki lemezre énekelte Szigetcsép szerb népdalait, Nagy Klára, a MOST Music projektvezetője, amely projekt igyekszik a balkáni zenét piacra segíteni Európa-szerte.

És ezzel rögvest kanyarodjunk rá a főszereplőkre, a muzsikusokra, az előadókra. A sztárfellépők közt megtaláljuk – a már említett – Boban Markovic Orkestart, a szerb fúvószene világhírű képviselőit, az autentikus görög muzsikát játszó Mydrost, a Pokladét, a mohácsi tamburazenekart és a Vujicsics Együttest, a délszláv népzene legendáját.

Ők a fesztivál ikonikus helyszínén, a pálos kolostorromban lépnek közönség elé – mondta a fesztivál művészeti vezetője, majd bemutatta a romot: húszperces séta Salföldről, és a dombtetőn, a ráomló lombok árnyékában állnak az egykori kolostor megmaradt falai.

Természetesen összegyűlnek a Balaton-felvidéki néptáncosai, idén már a harmadik találkozójukon. Hasonlóképpen hagyomány a dzsessz jelenléte, miként a műfaj állandó salföldi fellépője Dresch Mihály, pontosabban a Dresch Quartet. Érkezik a Müpa Jazz Showcase-en népszerűségre jutó Baló Sámuel Trió, míg Csemer Boglárka a legújabb szerzői lemezét mutatja be.

Az összművészet szellemében az egyes pajták képzőművészeti kiállításokkal fogadják a vendégeket, akik bátran kóstolhatják a Balaton-felvidék pompás borait.

Borítókép: Zene és tánc az ódon falak között (Forrás: Dalföld.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.