Az áriákban hallható szívdobbanás

Egy születésnap mindig ad okot az ünneplésre, főleg, ha operaénekesnőről van szó. Rost Andrea világhírű díva, aki a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjaként, a milánói Scala állandóan visszatérő szopránjaként új, Kerek világ című műsorával lépett fel a Debreceni Ünnepi Játékokon, ahol sokoldalú és sokszínű énektudásával kápráztatta el a közönséget.

Oszlányi Gyöngyvér
2022. 08. 12. 7:15
null
ROSTANDREA Fotó: Operatissimo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Ünnepi Játékokon a Kossuth téri nagytemplom előtt, méltó környezetben lépett fel turnéja második állomásaként Rost Andrea operaénekesnő Héja Domonkos világhírű karmester, az Augsburgi Színház főzeneigazgatója vezényletében, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Az esten partnere volt a nemzetközileg is elismert fiatal basszbariton operaénekes Sándor Csaba, akinek a személyében egy sármos, jó stílusú és hangú előadót ismerhetett meg a közönség. 

Együttes játékukban igazi énekesi energiák lobbantották lángra a dallamokat, amit a hallgatóság ovációval és hosszan tartó tapssal jutalmazott.

Rost Andrea gálakoncertje egy életre szóló különleges élmény volt a debreceni közönségnek, ahol az énekesnő eddig ismeretlen oldalát is megmutatta: egy gyönyörű, halványzöld ruhakompozícióban istennőként ragyogott.

Az esten a néző nemcsak egy hétköznapi zenei élményt kapott, hanem megismerte azokat a gondolatokat és történéseket, amik Rost Andrea életében fontos állomások voltak és pályafutását is meghatározták. Több mint 38 alkalommal lépett fel a New York-i Metropolitan Opera színpadán, a milánói Scala ünnepelt dívájaként, hangjához méltóan az operadarabok legnagyobb szerepeit énekelhette el. Az opera világa a lába előtt hevert.

A debreceni Kossuth-szobornál Rost Andrea egy önfeledt, énekesi tudásának legmagasabb szintjét könnyedén hozó, és a hangmagasság korlátait nem ismerő előadásmódjában feledhetetlen estet nyújtott a közönségének. Dívaként a legérdekesebb szerepeket tudta eljátszani pályája során, a legnagyobb tragédiá­kat énekelte, a legjobb Mozart-áriák­ban brillírozott, és elragadóan szeretni való volt a könnyedebb szerepekben is. Ő mégis megmaradt olyan természetesnek, aki meg meri mutatni az igazi érzéseit.

 

 

Az est második fele az operaáriáké volt, a szünet előtti első részben azonban Rost Andrea a Budapest Klezmer Band zenekar közreműködésével, zsidó dalok révén önfeledten éneklő kislánnyá változott. Egy komolyabb hangvételű, minden generációnak szóló jiddis dalban, amelynek a címe Donna, a gettó szörnyűséges történeteit adta elő úgy, hogy szinte belesajdult a hallgatók szíve. Az operaénekesnő egy esküvői ünnepre is elcsábította a közönséget, egy hatszáz fős lakodalomról szólt a klezmer nóta.

Rost Andrea együttműködése a Budapest Klezmer Banddel nem új keletű. Az énekesnő évek óta rendszeresen lép fel a zenekarral, hogy egy teljesen más hangtechnikát igénylő szerepben is érzelmes és szívdobogtató pillanatokat adjon a közönségnek. Sándor Csaba operaénekessel előadott duettjük közben még táncra is perdültek Lehár Ferenc zenéjére, a közönség tapskíséretében keringőztek a színpadon.

Bizet Carmenjében, Puccini Tosca-áriájában nemcsak a sebezhetőségét mutatta meg, hanem azt a határozott nőt is, aki, ha valamit akar, azt el is éri. 

Szenvedélye a bel canto stílust követve tiszta, szép hangerőt adott áriái­nak, a drámai hatáshoz a szabad ég alatti koncert teliholdja is megkapó díszletként szolgált. Kifejező árnyalatú énekhangja, megkérdőjelezhetetlen hangtechnikai mozgékonysága a magas hangok skáláján, az érzelmek erős kifejezése és meleg hangja utánozhatatlanná tette őt. Nem csoda, hogy mindenhol a világon ünneplik tehetségét.

Rost Andrea egyébként híres arról, hogy jól tud együttműködni a zenekarral, figyelve minden szólamot, a zene oltárán ünneplőbe öltözteti a hangokat, és szerényen adja tovább közönségének mindazon érzelmeket, melyektől a lélek megtelik szeretettel és a dallamok lágyan viszik tovább az életbe vetett hitet.

Ezen az estén nemcsak a színpad előtt ülő közönség kapott Rost Andreá­tól igazi ajándékot, isteni éneket, hanem a Kossuth téren állók is, hiszen a hangokat nem lehet megállítani, azok továbbszállva eljutnak mindenkihez.

Borítókép: Rost Andrea (Fotó: Oszlányi Gyöngyvér)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.