Vasárnap a kvartettirodalom jelentős művei csendülnek fel

A Cziffra 100 programsorozata és Balázs János művészeti vezető elhivatottan támogatja a fiatal tehetségeket. A MOMkult Klassz.Lépcső rendezvényein a Cziffra 100 programsorozatban több ízben léptek fel fiatal művészek, ahogy az emlékév egyéb hazai és külföldi helyszínein is számos ifjú és feltörekvő tehetség mutatkozott be. Vasárnap a Le Quatuor Elmire francia vonósnégyes búcsúztatja a nyarat a MOMkult Klassz.Lépcső programsorozatában, az ingyenes koncerten a kvartettirodalom jelentős műveiből hallhatunk válogatást.

Magyar Nemzet
2022. 08. 26. 21:00
Forrás: MOMkult
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Le Quatuor Elmire Quartet 2017-ben alakult, egy évvel később elnyerte a párizsi FNAPEC európai versenyének második díját, 2019-ben Koppenhágában a Carl Nielsen Nemzetközi Verseny harmadik helyét. Utóbbi megmérettetésen a legjobb kortárs interpretációért járó különdíjat is kiérdemelték.

Azóta a kvartett rendszeresen kap meghívást rangos koncerttermekbe és fesztiválokra a világ minden tájára. A fejlődést azonban továbbra is szem előtt tartják, olyan mesterek segítik munkájukat, mint a Quatuors Ébène vonósnégyes művészei, Tabea Zimmerman vagy Keller András. 

Mivel magabiztosan mozognak mindenféle stílusban, repertoárjuk széles és sokszínű. Ezt igyekeznek bizonyítani budapesti koncertjükön, ahol a kvartettirodalom három nagy állomását villantják fel. A műfaj kezdeti évtizedeit Haydn utolsó, érett és kiteljesedett sorozatának egy művével idézik fel. A romantikus továbbfejlődést Schumann ösztönös, csupán egy-két hét alatt komponált A-dúr vonósnégyesével szemléltetik, majd a szeriális zene mestere, Webern rendkívül tömör, ám bagatellnek korántsem mondható hat tételével zárják a koncertet.

A díjtalan, szabadtéri hangverseny helyszíne a MOMkult előtti Sirály sétány nagylépcsője, esőhelyszín a MOMkult Kupolaterem.

A Cziffra 100 koncertjeiről a Cziffra György-fesztivál és -emlékév honlapján, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Borítókép: A Le Quartour Elmire együttes (Forrás: Cziffra György-emlékév)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.