Az Anima Musicae meghirdette évadát

A Capriccioso bérlet előadásai az eredeti helyszínről, a Budapest Music Centerből az Óbudai Társaskörbe költöznek.

2022. 09. 15. 6:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 12 éves múltra visszatekintő együttes Az új évad kapcsán rendezett sajtótájékoztatóján G. Horváth László, az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője elmondta: a megszorítások ellenére bíznak abban, hogy a hagyományos három nagy koncertsorozatukat meg tudják rendezni. Elhangzott a kérésük, miszerint 

minél hamarabb vegyék meg a bérleteket, hogy a nehéz gazdasági helyzet közepette biztosítani lehessen a koncertek megtartását.

A kamarazenekar kérése elsősorban a Zeneakadémián rendezendő Grandioso bérlet estjeire vonatkozik, amelyeken világhírű hegedűművészek, Giovanni Guzzo, Sebastian Bohren és Tedi Papavrami állnak a zenekar élére, gondosan összeállított, különleges műsorokkal.

A Capriccioso bérlet előadásai az eredeti helyszínről, a Budapest Music Centerből az Óbudai Társaskörbe költöznek, arra a helyre, amely az Anima Musicaének alapítása óta otthont nyújt. Kiemelten a 20. századi zene ritkán hallható kiváló alkotásai csendülnek fel itt Korcsolán Orsolya hegedűművész és Massimo Mercelli fuvolaművész szólójátékával.

– Az Anima Musicae vendégkoncertmester-sorozatot is tervez Animato bérletként a patinás Nádor Teremben, ahol kiváló művészek – Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, Kállai Ernő, az Operaház koncertmestere, Stuller Gyula, a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, valamint Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere – megismerésével, játékmódjuk elsajátításával visznek új színt a hazai koncertélet vérkeringésébe – mondta a művészeti vezető.

A közeljövőben három fontos fesztiválon is közreműködik a zenekar. A II. Óbudai Hang-Mű-Hely keretében Rohmann Ditta művésznővel, az Ars Sacra Fesztivál zárókoncertjén a Kelemen–Kokas házaspárral lép fel.

A Szent Gellért-fesztivál rezidens együtteseként az Anima Musicae három koncerten olyan neves művészekkel áll színpadra, mint Bogányi Gergely, Würtz Klára, Anastasia Churakova vagy éppen Yoon Kuk Lee.

A zenekar missziójának tekinti az ifjúság klasszikuszenei nevelését: önállóan és a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezve évente több ezer gyermekhez juttatja el az igényes, élő klasszikus muzsikát. Ifjúsági programjaikat ebben az évben elsősorban Tolna, Baranya és Somogy megyébe tervezik.

Külföldi vendégszereplések során többek között novemberben Milánó és Torino városaiban Balázs Jánossal és Takács-Nagy Gáborral muzsikálnak együtt, valamint május hónapban spanyolországi turné várja az együttest.

Az Anima Musicae az egész ország területén fontosnak tartja a minőségi magas kultúra jelenlétét, éppen ezért kivételesen nagy gondot fordítanak a vidéki szerepvállalásra 

– ennek is köszönhető a „Sülysápért emlékérem” 2022-es kitüntetése –, így számos, elsősorban Tápió-mentén, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel közösen, hat állomásos koncertturnét adnak az ország nagyobb vidéki városaiban.

Borítókép: G. Horváth László, az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője (Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.