A mesterséges és természetes környezet találkozása

Kétségtelenül csodálatos épület lett a Magyar Zene Háza. Amióta elkészült ezrek, tízezrek látogatják, sokan csak azért, hogy megcsodálják a különleges építészeti megoldásokat, a technikai tér és a környezet nem mindennapi kapcsolatát, és persze nagyon sokan azért, hogy élvezzék a házban tartott hangversenyeket, rendezvényeket. Meglepetésre van egy ember, akinek mindenkinél több köze van ehhez a házhoz, mégis csak most csodálhatta meg, noha az intézmény már január óta nyitva tart. Sou Fujimoto japán sztárépítész most járt először az elkészült épületben.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 14:14
null
Fotó: Kaszás Tamás / Index
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igazán gyönyörű lett, örülök, hogy élőben is láthatom. A harmónia az épület és az azt körülölelő természet között kiváló. Itt, kint ülve a parkban, felettünk a féltető, előttünk növények, remek érzés – fogalmazott az alkotó, amikor az Index munkatársának kíséretében bejárta az épületet.
 

A beszélgetésből kiderül, hogy Fujimoto a pandémia utóhatásai miatt nem tudott korábban Budapestre utazni, ezért csak most van lehetősége arra, hogy teljes valójában megszemlélje az elkészült épületet. És, mint a szövegből kiderül, elégedett vele. 


A legfontosabbnak azt tartja, hogy a mesterséges és természetes környezet ötvözését az eredeti elképzelései szerint valósították meg a kivitelezők. Ez a kapcsolat – fogalmaz az alkotó – „számunkra, emberek számára leginkább a mentális egészség miatt jelentős. A természet folyton változik, végtelen diverzitást ad nekünk, míg az ember tervezte környezet fix, és sokáig az is marad, aminek építették. A természet adta változatosság és különlegesség sokszor túlmutat az emberek elvárásain, örömet és megnyugvást adva nekünk a mindennapi életben.”
A tervezés során azonban természetesen szem előtt tartotta az épület funkcióját és megpróbált tekintettel lenni arra a kulturális környezetre, amelyben el kellett helyeznie a házat. 
– 

Pontosan nem tudhatom, mire vágynak a magyar emberek, sem azt, hogyan hallgatnak zenét. Azt azonban tudom, hogy a zene mint művészeti vonal kiemelten fontos az itt élőknek. Ez a hely a zene központja, a Magyar Zene Háza, így nagyon különleges kellett hogy legyen. Ezt vettem alapul

 – fogalmaz, majd hozzáteszi: 
– Nem szerettem volna kőbe vésettként tekinteni a zenehallgatási viselkedésmintákra. Arra gondoltam, hogy ne csupán statikus formában élvezhessük a zenét, hanem akár a kényelmes, mindennapi személyiségünk is átadhassuk – amikor elmerülünk benne. Ez egyfajta interakció az ember és a környezet között.
És hogy ez miért fontos? Nos azért – vallja a tervező –, mert így olyan tér jöhet létre, „ahol az emberek megélhetik a saját kreativitásukat és egyéniségüket”.
A beszélgetés innen természetes fordulattal kanyarodik Fujimoto alkotói hitvallása felé: vajon mi az, amit a mai építészeknek meg kellene tanulniuk, hogy ki tudják bontani kreativitásukat?
Válaszában a vendég arra mutat rá, hogy az építészeti tervezés során igazán értékes művek akkor születnek, ha találkozik a megrendelő víziója, a környezetben rejlő lehetőségek, a befogadó közeg történetisége, és persze a szakember tudása, tehetsége. Ezekből áll össze – ahogy ő fogalmaz – a „hely mögött megbúvó potenciál”.

Meg kell próbálni felismerni a potenciált a feladatban, hiszen sokszor ez nem látszik, hanem mélyen az ötlet mögött rejtőzik 

– mondja, majd hozzá teszi: 

Ahogyan a történetiség, a környezetben rejlő lehetőségek és a megbízó elképzelései találkoznak, … megszülethetnek az igazán egyedi gondolatok. A Magyar Zene Házánál ezek az elemek a park és a zene kapcsolatának egyediségéből fakadtak.


Végül hozzáteszi: – Egy különleges helyet szerettem volna létrehozni, ahol az emberek élvezhetik a zenét, úgy, ahogy másutt nem.

A beszélgetés teljes szövege itt olvasható.
Borítókép: A harmónia az épület és az azt körülölelő természet között kiváló, mondta az alkotó (Fotó: Kaszás Tamás/Index)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.