„Báthory Gábor konkrétan a szöges ellentétem”

Gőzerővel forog a Megafilm Móricz Zsigmond-adaptációja, a Tündérkert. Báthory Gábor, erdélyi fejedelmet Katona Péter Dániel személyesíti meg a filmben.

Magyar Nemzet
Forrás: Kultúra.hu2022. 09. 16. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főszereplő így vall a Kultúra.hu-nak adott interjúban Báthory Gáborról: – Az erdélyi Tündérkert-trilógia első része alapján hatalmas kettősség jellemzi. Én sem tudom, hogy milyen volt, de sok mindent olvastam róla.

Egyszerre lehetett hős férfi és gyengéd ember, akit az érzelmei irányítanak. 

Madarász Istivel, a rendezővel arról beszéltünk, hogy valójában korának rocksztárja volt. Ezzel minden pozitív és negatív dolgot elmondtam, azt hiszem.

Katona Péter Dániel mesél családjáról, s önmagárol is: – Értelmiségi családból származom, szociológusok a szüleim, apukám a szegedi egyetemen adjunktus, anyukám a miskolci egyetemen tanít, a húgom a Corvinuson tanul nemzetközi tanulmányokat. Édesanyám húga, Szirbik Bernadett színésznő, aki az ottani színházban játszott, amikor Szegeden éltünk.

Korognai Károly néhai igazgató, rendező kisfiúkat keresett az Üvegcipőbe, én lettem az egyik 

 

– árulta el a színész, a folytatásban kifejtve: – Egyszer kihallgattam anyukám és a nagymamám beszélgetését, amikor azt találgatták, mi lesz belőlünk a húgommal. Anyukám azt mondta, hogy „Peti úgyis feltalálja magát”. Nem mondta ki, hogy színész leszek, de érezhető volt, hogy szerinte ilyesmi irányba fogok menni. Nem nagyon akartam más lenni, mint színész. A kamionsofőr meg a hangmérnök jött még szóba, de azok csak fellángolások voltak.

– A gimnázium óta teljesen tisztában vagyok vele, hogy mit akarok csinálni, és így is végeztem az iskoláimat. 

Ami hátráltatott, azzal nem foglalkoztam. Csak arra szántam időt, ami érdekelt, és olyan „szűrőberendezésem” van, hogy tudat alatt 99 százalékos pontossággal érzem, mire van szükségem – vall személyiségéről Katona Péter Dániel, majd áttér az általa megformált karakterre:

A történet arról szól, hogy Báthory Gábor fejedelem miként próbálja Erdélyt visszacsatolni Magyarországhoz, ezen belül pedig az ő és Bethlen párharcairól, valamint a fejedelem magánéletéről, a nőkhöz és a társaihoz fűződő viszonyáról, politikai játszmákról. Nehezen tudom eltartani magamtól ezt a dolgot, muszáj a saját ambícióimat is belefogalmaznom. Engem az izgat a legjobban, hogyan lehetett ezt az embert fejedelemmé választani, és hogyan tudta túlélni azt az időszakot.

A színész karakteres véleményt fogalmazott meg a fejedelemről: 

– Ez a fickó egy huszonéves hedonista volt, miközben országot irányított, csatákat tervelt ki és hajtott végre. 

Nem tudom, hogy ha a helyében lennék, ennyi idősen képes lennék-e hasonlókra – vélekedett, megjegyezve:

Báthory Gábor konkrétan a szöges ellentétem. De nagyon jó érzés eljátszani! Ezért gondolom a színjátszást terápiának: mert olyan dolgokat csinálhat az ember, amilyeneket amúgy nem. Mi több, képtelen lenne hasonlóakat művelni, viszont ki tudja próbálni, milyen volna, ha…

A forgatással kapcsolatban szólt egy újdonságnak számító stábtagról: – Van egy intimkoordinátor a csapatban, ami zseniális húzás. Ez itthon nem megszokott, pedig nagyban segíti a közös munkát.

Az itthoni metoo-botrányok, az alá- és fölérendeltségi helyzetek, a nők helyzete a magyar színházi világban számomra amúgy is megfejtendő jelenségek. Érdekel, hogy miként alakult a nők szerepe a színházban, és miként kezelik őket a különféle művészeti területeken. 

Az intimkoordinátor nemcsak azoknak segít, akiknek valamilyen erotikus jelenetük van, hanem úgy is foglalkozik velünk mint érző lényekkel, akik negyvenfős stáb előtt esetleg szégyellik mutogatni magukat. A színészek ahhoz vannak szokva, hogy ezt nem beszéljük meg, holott egymás testéhez nyúlkálunk, és egyáltalán nem komfortos helyzet az, hogy valakivel életében először találkozik az ember, és másfél óra múlva már fogdossák egymást.

Az interjúban a jövőről is szó esett. Katona Péter Dániel elmondta, hogy nagyon szeretne filmezni és színházban is játszani.

A kőszínházi létforma sokáig teljesen idegen volt számomra, röghöz kötöttségként éltem meg, de amilyen jelenleg a színházi helyzet, muszáj lesz magammal kompromisszumot kötnöm. Ez nem jelenti azt, hogy lesz is munkám kőszínházakban.

Borítókép: Katona Péter Dániel a forgatáson (Forrás: Megafilm/Dombóvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.