időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Novembertől a fűtési szezon végéig bezár az Erkel Színház

Forrás: INFOSTART.HU
2022.09.21. 19:24 2022.09.21. 19:32
Novembertől a fűtési szezon végéig bezár az Erkel Színház

A megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák összességében hárommiliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében – mondta az InfoRádióban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Bezár az Erkel Színház novemberben a megemelkedett rezsiárak miatt, a fűtési szezon idejére – nyilatkozta az InfoRádióban a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével.

Az Eiffel Műhelyházban például távfűtés van, január 1-jétől lesz érvényes az új ár, de még nem tudjuk, mi várható a következő évre, márpedig az Eiffel harmincezer négyzetméteres, ami nagyon nagy terület. Az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptunk, amelyek kifizethetetlenek, ezért az Erkelt be is fogjuk zárni november 6-ával, és majd a fűtési idény végén nyitjuk ki. Az Eiffelben pedig előadást töröltünk el. Megtakarítást várunk attól, hogy a Bánffy Miklós-termet és a közösségi tereket nem kell annyiszor felfűteni. Az Operaházban viszont kitartunk, mert azt nem lehet, hogy a 18 fokos intézkedésen túl – mert azt kötelező betartani – bármi mást csináljunk. A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben.

Baj esetén az Eiffel ügyében, központi költségvetési intézményként, az államhoz fognak fordulni, mert ha nincsenek is benne előadások, ott gyártanak, próbálnak, raktároznak, tehát működnie kell, különben az Operaház sem működik – tette hozzá Ókovács Szilveszter.

A rezsiszámlák mértékéről a főigazgató elmondta: sok intézmény együtt közbeszerezteti a gázt. A kapott ajánlat egymilliárd forint körüli összegről szól a gáz esetében, ami nyolc-tízszeres változás. Az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni, bár a konkrét szám még nincs meg.

Igencsak nehéz helyzetbe került ezzel az intézmény, ugyanis a minimum kétmilliárd forinttal magasabb rezsiszámla és az egymilliárdos elvonás a költségvetésük egyötödét teszi ki. Ez az összeg a működési költségből jön le, a béreket nyilván nem érintheti az elvonás – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

Most csak arra tudunk koncentrálni, hogy az Operaházat működőképes állapotban tartsuk, és az oda betérő nézőket a legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki. A 18 fokot meg, remélem, elviselik majd, úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz

– mondta végezetül a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Mindig presztízs volt az Operában dolgozni

Márciustól újra a régi pompájában ragyog és várja a látogatókat a Magyar Állami Operaház, amely a jövőben nagy hangsúlyt szeretne fordítani az utánpótlás-nevelésre.

Borítókép: Az Erkel Színház a főváros VIII. kerületében, a II. János Pál pápa téren. Népopera néven 1911. december 7-én nyitotta meg kapuit Jakab Dezső, Komor Marcell és Márkus Géza építészek közös terve alapján. Kis-Bayreuthnak szánták, Magyarország, sőt Közép-Európa máig legnagyobb ültetett nézőterű színháza. A többször is átalakított épület 1951 óta a Magyar Állami Operaház második játszóhelyeként funkcionál (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.