Jövő héten kezdődik az Operaház 139. évada

A Magyar Állami Operaház Mítosz & történelem címmel hirdette meg 2022/2023-as tematikus évadát. Az Andrássy úti Ybl-palotában és az Eiffel Műhelyházban több mint háromszáz különféle méretű és jellegű színházi előadást és foglalkozást, harminchétféle repertoárdarab mellett tíz kisebb-nagyobb bemutatót, köztük öt egész estés, nagytermi produkciót tűz műsorára az intézmény. Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját kérdeztük az idei első premierről, arról, milyen érzés újra a történelmi épületben kezdeni a színházi szezont, valamint a gyermekeknek szánt programokról.

2022. 08. 24. 7:38
null
Budapest, 2022. március 11. A Magyar Állami Operaház megújult nézõtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentõ sajtótájékoztató napján, 2022. március 11. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Leírhatatlan öröm, hogy csaknem öt év kihívásait követően visszatérhettünk a szépségében felfrissült, színházi körülményeit tekintve pedig a mai kor követelményeinek megfelelő technikai színvonalon felszerelt Operaházba, abba az épületbe, amit Ybl Miklós tudása legjavát nyújtva rendelt az opera és a balett szolgálatára – mondta el Ókovács Szilveszter főigazgató arra a kérdésre, milyen érzés újra az Operaházban kezdeni az évadot. Hozzátette: 

– Bízunk benne, hogy a szomszédos Hajós utcai Üzemház, ami tíz szintjén az adminisztráció tekintélyes részének, számos próbateremnek és az Operaház kazánjainak is otthona, az év végére szintén elkészül, és az átadás után büszkén viseli majd Simándy József nevét. 

Sok színházunk, „otthonunk” van, de most hazatértünk az „anyai házba”.

OPERÁT A LEGKISEBBEKNEK
A főigazgató kiemelte: nem szabad megfeledkezni a legkisebbekről sem, éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermekekkel időben megismertessék az opera műfaját, és megmutassák annak szépségeit. – Sarkosan fogalmazva 

minden perc elvesztegetett idő, amit nem a jövő opera- és balettközönségének kinevelésével töltünk, 

de hogy ezt mennyire komolyan gondoljuk, azt mutatja az a csaknem tucatnyi ifjúsági ismeretterjesztő és edukációs program, amit az elmúlt évtizedben több százezer általános iskolás gyermeket és középiskolás fiatalt ajándékozott meg az Opera a különleges műfajok élményével. Éppen ezért változatos programmal várják a kicsiket az új évadban is – árulta el Ókovács Szilveszter. – Idén is folytatódik az MVM támogatásával a megújult operaházi ­Ope­raKaland sorozatunk, ahol a középiskolai osztályok olyan népszerű előadások főpróbáin vehetnek részt, mint a Bánk bán, a Bohémélet, a Carmina Burana és az István, a király rockopera szimfonikus változata, vagy mint A diótörő, a Don Quijote, A hattyúk tava és A makrancos Kata balettprodukciók. A Lázár Ervin-programban – ugyancsak az MVM támogatásával – Purcell Dido & Ae­neas, Schicchi 2.0 címen Puccini Gianni Schicchi, valamint Donizetti A csengő című operáit tekinthetik meg az általános iskola legfelsőbb évfolyamos diákjai. Az Operaházba emellett a gyerekeket a Pomádé király új ruhája és A diótörő című előadások várják, és visszatérnek a házba hétvégenként az Operatúrák Papagenóval is, míg az óvodáscsoportokat hétköznap a balett-tematikájú Tütü épületbejárások várják. Az Eiffel Műhelyházban folytatódnak a nagy sikerrel bemutatott János vitézke és KisHattyúk tava című előadások, sőt a gyermekkarosok A makrancos királylány címmel mutatnak be saját mesedarabot, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei pedig új produkcióra is készülnek a Csipkerózsika alapján KisCsipke címmel. Itt, az épületben zajló izgalmas műhelymunkát egy gyerekekre szabott új, tematikus túra segítségével is bemutatjuk a Háry János című daljáték szereplőinek segítségével, amely (K)Eiffel Jancsi néven indul útjára ősztől.


MÍTOSZ, TÖRTÉNELEM, VILÁGSZTÁROK
A mítoszok és a történelem egymásra épülő, oda-vissza érvényes kapcsolata ihlette a dalszínház 2022/23-as szezonját, sok opuszát mitológiai esetek, magánmitológiák, illetve történelmi események ihlették. Az évad esszenciáját jövőre újra a májusban megrendezett tematikus fesztivál adja, amely ez alkalommal a MítoszFeszt címet viseli. Itt többek közt tíz, nagyrészt az antik korból ihletet merítő, mitikus előadás látható, olyan repertoárdarabokkal, mint az Elektra, az Íphigeneia Tau­riszban vagy az Ariadné Naxoszban. 2022 novemberében pedig az intézmény teljes terjedelmében tűzi műsorára a teljes wagneri Ring-tetralógiát is. M. Tóth Géza rendezését magyar művészek tolmácsolásában tekinthetik meg az érdeklődők, az egyetlen vendégművész Loge szerepében az ugyancsak magyar származású Adrián Eröd lesz.
A Magyar Nemzeti Balett Boris Eifman A Pygmalion-hatás című, egész estés balettjének magyarországi premierjére készül, valamint Bartók két táncművét is új felfogásban mutatja be: A fából faragott királyfi Velekei László, A csodálatos mandarin Venekei Marianna első balettmester koreográfiájával valósul meg. Emellett pedig nagyszabású klasszikus balettelőadások is visszatérnek az együttes repertoárjára. A társulat bővelkedik turnékban és vendégszereplésekben is, a Bánk bán produkció 2022 októberében az ­indiai Mumbaiban, az Előadó-művészetek Nemzeti Központjában csendül fel koncertszerű változatban, A denevér színpadi változatának három előadásból álló sorozata és egy magyar kamaraest társaságában. A művészek tízállomásos japán turnén is részt vesznek A varázsfuvola című előadással, s itt az Opera Zenekar több Beethoven-koncertet is ad.
 

Világsztárokban idén sem lesz ­hiány. Szeptember 25-én a Szerencsejáték Zrt. támogatásával a Magyar Állami Operaházban lép fel Anna Netrebko világhírű szoprán, akit a zongorás dalesten a világsztár Pavel Nebolsin kíséri, közreműködik Elena Maximova mezzoszoprán. 

Debussy, Dvorák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett a műsorban részletek hangoznak el többek közt Cilea Adriana Lecouvreur, ­Charpentier Louise, Csajkovszkij Pikk dáma, Leon­cavallo Bajazzók, Saint-Saëns Sámson és Delila és Offenbach Hoffmann meséi című operáiból.

TOSCA AZ ÖTVENES ÉVEKBEN
Igazi közönségkedvenc operát, a Toscát rendezi most a főigazgató, amely az első premier-előadás lesz ebben az évadban. – Egy külföldi koprodukció hirtelen kútba esése miatt kezdtem foglalkozni a darabbal márciusban. E héten indítottuk a próbákat, így még csak a legelején járunk. A tavaszi Hunyadi-produkcióhoz képest 

ez többolvasatú darab: (ál)történelmi drámát, valós politikai thrillert és fájó szerelmi drámát is magában hordoz, ráadásul a tagadhatatlan vallásellenesség is része a cselekménynek. Térben és időben is közelebb hoztuk a történetet, Róma spanyol megszállásának fojtogató légkörét az 50-es évek Budapestjén mutatjuk be, a „felszabadító” szovjet tankok árnyékában. Míg ott a St. Andrea della Valle-templom, a Farnese-palota (ma francia követség) és a vatikáni Angyalvár a helyszín, nálunk a Regnum Marianum, az Andrássy út 60., az Operaház és a Sztálin-szobor tribünje ihlette a helyszínek sűrű sorát. 

Vigyázunk rá, hogy a külsőségek ne legyenek túl konkrétak, mert a Tosca mégis egy kamaradráma és örök történet, igazi remekmű viszont, amelynek új „ruháját” az előző klasszikus produkció 34 esztendeje után énekesekkel, karmesterrel, látványtervezővel közösen alakítjuk ki – csak a rendezőé az első meg az utolsó szó.

Borítókép: A felújított nézőtér (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.