Tévéfilm készül Bolond Istókról

Az ifjú Arany János vándorszínészi kalandjairól Liber Ágoston főszereplésével, Ferenczfy-Kovács Attila, legendás filmek díszlet- és látványtervezőjéről és a Nemzetgyűlés utolsó elnökéről is készülnek izgalmas alkotások a Nemzeti Filmintézet támogatásával, továbbá folytatódik Rófusz Ferenc Piros veréb rajzfilmsorozata és Janó Manó kalandjai is.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 17:05
null
Fotó: Salamon Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) mintegy két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

Arany János tizenkilenc éves ifjú, amikor vándorszínésznek áll, de már az ötvenen is túl van, amikor – Bolond Istóknak nevezve ifjúkori önmagát – papírra veti kalandjait a soha be nem fejezett Bolond Istók című versregényében. A Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina rendezésében készülő, azonos című film a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja, Arany János kevésbé ismert, de annál kalandosabb fiatal éveiről szól. 

Az ifjú Arany Jánost Liber Ágoston alakítja, a további szerepekben mások mellett Kovács Dorottya, Puskás Balázs és Pál András tűnik fel, a forgatás október elején kezdődik.

 Az NFI 439 millió forintos támogatásával készülő film gyártója a Filmsquad, producere Major István.

Az utolsó elnök címmel dokumentumfilm készül Varga Béláról, a II. világháború utáni koalíciós időszak Nemzetgyűlésének utolsó elnökéről. A filmet a BP Underground című dokumentumfilm-sorozatot is jegyző Koltay Anna rendezi, aki a politikus hazafias életútján keresztül azon értékeket állítja fókuszba, amelyek napjainkban is példaként állhatnak. Az alkotás a Studiolamb gyártásában készül az NFI 9,1 millió forintos támogatásával, producere Környei Mihály.

Ferenczfy-Kovács Attila munkásságát mutatja be az F – Az Antennás Ember címmel készülő dokumentumfilmjében Kapronczai Erika. A Kossuth-díjas építész, iparművész, díszlet- és látványtervező olyan felejthetetlen magyar filmek látványvilágát és díszleteit készítette, mint a Psyché, a Hosszú alkony vagy A napfény íze, továbbá nemzetközi operaelőadások díszletei, és több hazai múzeum, köztük a Terror Háza is sokszínű tehetségét tanúsítja. Az alkotás az NFI 25 millió forintos támogatásával készül, gyártója a Karton.hu, producere Kozma Péter.

A magyarság múltjának, nyelvének és eredetének feltárásával foglalkozó Magyarságkutató Intézet tevékenységeiről rendez dokumentumfilm-sorozatot Hevér Zoltán. A múlt birodalma című alkotásban az intézmény munkatársai ismertetik legújabb kutatásaikat és eredményeiket.

A film harmincmillió forintos NFI támogatással, a B&L Line gyártásában készül, producere Nagy Endre.

A családfenntartás nehézségeiről, apai és testvéri szeretetről rendez rövidfilmet Goretic Péter. Az Egy szelet sült című sportdráma főhőse, az öregedő, kiégett bokszoló egy utolsó illegális meccsen próbálja összegyűjteni a fiai eltartásához szükséges pénzt. A tízmillió forintos NFI-támogatással készülő alkotás producere Török Éva Márta, Kapin Zsolt és Kiss Jenő, gyártója a Forward Productions.

Újabb három résszel bővül Rófusz Ferenc Piros veréb történetek című rajzfilmsorozata, amelynek főszereplője a csodákra képes kismadár, aki megértéssel és szeretettel segít ott, ahol szükség van rá. 

Az animációs sorozat egyes részei egymástól függetlenek, az emberi kapcsolatokról, a törődésről és a szeretetről szóló fontos üzenet köti össze őket. A 30,6 millió forintos NFI támogatással készülő új részek gyártója az Art Vision Stúdió, producere Détári Géza.

A népszerű Janó Manó rajzfilmsorozat újabb epizódjaiban Janó Manó és Jana a kalandjaik során különböző természeti helyszíneken az élővilág megmentéséért küzdenek. A Kormos karmok nyomába erednek, hogy megakadályozzák őket a természet elpusztításában. A legújabb Janó Manó-kalandok Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezésében készülnek. Az NFI 42 millió forintos támogatásával készülő új epizódok gyártója az Umatik, producere Konrád Éva.

A Televíziós Döntőbizottság határozatai ide kattintva érhetők el.

Borítókép: Liber Ágoston, a Bolond Istók című tévéfilm főszereplője (Fotó: Salamon Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.