időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Fischer Iván: A közönségtől kaptuk a rangos díjat

Fontos elismerést kapott a Fesztiválzenekar

Magyar Nemzet
2022.10.05. 13:52 2022.10.05. 16:01
Fontos elismerést kapott a Fesztiválzenekar

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone kedd esti londoni gáláján vehette át az év zenekara elismerést a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), melyről Fischer Iván, az együttes zeneigazgatója osztotta meg gondolatait egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Az év zenekara kategória az egyetlen, amelyet nem odaítélnek, hanem a közönség szavazatai döntenek el. Mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra 

– fogalmazott Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója. Az együttes mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg. A BFZ-t előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét. 

A zeneigazgató hozzátette, hogy a díj talán fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.

Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója kiemelte, hogy a kedd esti gála a nemzetközi zenei szakma csúcseseménye volt, lemezkiadók, ügynökségek, zenészek részvételével.

A magyar állammal és Budapest Főváros Önkormányzatával aláírt háromoldalú szerződés garantálja a Fesztiválzenekar működését, ugyanakkor a mostani nehéz helyzetben a hazai zenekarok a támogatások egyharmadát kapták meg. Nagyon optimisták vagyunk, hogy nem lesz baj, és mind a fővárostól, mind a magyar kormánytól év végéig meg fogjuk kapni a várt támogatást 

– mondta Erdődy Orsolya.

Mint kifejtette, a klasszikus zene olyan exportcikke Magyarországnak, amelyet az egész világon ismernek. 

Fontos a laikusok és a döntéshozók figyelmét is felhívni arra, hogy a kultúra olyan szegmenséről van szó, amelyet támogatni kell 

– tette hozzá a menedzser-igazgató.

Borítókép: Fischer Iván vezényel (Fotó: Marco Borggreve) 

Bartókról másképp

A Balassi Kiadó gondozásában jelent meg a Bartók Béláról szóló új kiadvány.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.