Jelentős Kosztolányi- és Csáth-hagyatékkal gazdagodott a Pannon Egyetem

A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékának egy részével bővült a Pannon Egyetem gyűjteménye. Az anyagban kéziratok, levelek, fényképek és személyes iratok is találhatók. A gyűjteményt a feldolgozást követően a szakma és a nagyközönség is látogathatja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 21. 19:00
null
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arany Zsuzsanna, a Pannon Egyetem docense elmondta, hogy az 1049 tételből álló hagyatékokat a Pannon Egyetemért Alapítvány vásárolta meg a nyáron egy magánszemélytől, az anyag több kisebb gyűjteményből állt össze. 

A Csáth-hagyatékban többek között kéziratok, gépiratok, novellák és novellatöredékek, az ezekhez készült rajzok találhatók, emellett személyes iratok is, például orvosi receptek. 

Arany Zsuzsanna megjegyezte, hogy az anyag Csáth Géza életének utolsó időszakát reprezentálja, véleménye szerint eddig ismeretlen szövegek is előkerülhetnek a vázlatok, regénytervek mellett.

Kosztolányi Dezső hagyatékából a levelezést emelte ki, amelyet külföldi írókkal folytatott, illetve Kosztolányi Dezsőné írói hagyatékát, amely tartalmazza Harmos Ilona Karinthy-életrajzának gépiratát is. Az anyagban megtalálható Kosztolányi Ádám levelezése is.

Az irodalmi hagyaték részét képezi a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont muzeális különgyűjteményének, amely több száz ritka könyvet és egyéb értékes könyvtári dokumentumot tartalmaz, köztük például Lőrincze Lajos nyelvész és Halász Előd germanista professzor hagyatékát.

Ma megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és az Országos Széchényi Könyvtár a gyűjtemény katalogizálásához nyújtott szakmai támogatásról.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja az együttműködési megállapodás aláírása után                 Fotó: MTI/Illyés Tibor

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az eseményen úgy fogalmazott, hogy a gyűjtemény őrzésével, ápolásával az egyetem kulturális küldetést valósít meg.

Mint mondta, a jövőben digitalizálják az iratokat.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora arról beszélt, hogy a gyűjtemény hozzájárul Veszprém szellemi megerősödéséhez. 

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy az egyetemek ma nem csupán szellemi, hanem kulturális, szolgáltató és innovációs központként is működnek.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a Pannon Egyetemmel közösen dolgozhatnak a gyűjtemény gondozásán.

Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke, területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy az egyetem feladata a térség szolgálata. Mint mondta, Csáth és Kosztolányi az európaiságot és a magyarságot, a magyar életérzést mutatják meg az utókornak. 

Reményét fejezte ki, hogy a gyűjtemény a jövőben gyarapodni fog.

Borítókép: Fényképek a Kosztolányi család hagyatékából a Pannon Egyetem gyűjteményében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.