Mozaik múzeumtúra-roadshow Gárdonyi Gézával

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából Gárdonyi-műhely kastélyközelben címmel tartott tegnap roadshow-t a Mozaik múzeumtúra és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken. Az interaktív műhelynapon közel százötven diák vett részt, akiknek lehetőségük nyílt közelebbről is megismerni az Egri csillagok íróját és a Halász-kastély izgalmas történetét.

Magyar Nemzet
2022. 10. 21. 18:10
null
Forrás: Mozaik múzeumtúra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kápolnásnyéki roadshow-n először Rodics Eszter, a Művészeti Népfőiskola elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Makranczi Zsolt, a Mozaik múzeumtúra program vezetője szólalt fel.

A Mozaik múzeumtúra 2014-ben indult útjára, legfontosabb célja pedig a magyarországi, illetve a kárpát-medencei magyar vonatkozású kiállítóhelyek, gyűjtemények s a múzeumok népszerűsítése, valamint az, hogy ennek hatására egyre több fiatal látogató érkezzen a kiállításokra

– emelte ki Makranczi Zsolt. 
A köszöntők után Rodics Eszter nyitotta meg Az ezerarcú Gárdonyi című utazó kiállítást. A népfőiskola elnöke hangsúlyozta: a tárlat azzal a céllal készült, hogy a látogató képet kapjon arról, mennyi mindennel foglalkozott ez a nagyszerű ember, valamint arról, hogy mennyire sokoldalú és különleges szereplője volt a magyar irodalomtörténetnek.

A kiállítást minél több helyszínre igyekszik majd eljuttatni a népfőiskola a következő hetekben, hónapokban.

A megnyitót követően Gárdonyi Géza varázslatos világa címmel hallgathatták meg a fiatalok Sz. Király Júlia irodalomtörténész, Gárdonyi-kutató interaktív előadását az íróról, annak kalandos életútjáról és munkásságáról. Az érdekes előadás után játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták a gyerekeket összesen három helyszínen: a Halász Gedeon eseményközpontban, a Halász-kastélyban és a kastély parkjában.

Fotó: Mozaik múzeumtúra

Az eseményközpontban Pápai Judit magyar szakos pedagógusnak köszönhetően a tanulók megtudhatták, hogy miért is hívták Gárdonyi Gézát ezerarcú varázslónak.

A parkban izgalmas kastélytotó várta a lelkes gyerekeket, a kastélyban pedig Bányai Balázs történész interaktív és rendhagyó tárlatvezetésen ismertette meg a résztvevőkkel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban és Fejér megye más kastélyaiban élő nemesi és főúri gyermekek életét. A program során megelevenedett a gyerekek és szüleik kapcsolata, a nevelésükben részt vevő személyzet feladata, az ifjak nevelése, oktatása és életük jellemző terei, beleértve az otthont, a parkokat, valamint a különböző szintű iskoláikat is.

Fotó: Mozaik múzeumtúra

Az interaktív feladatok megoldása után a tanulók értékes ajándékokkal gazdagodtak; a Mozaik múzeumtúra-roadshow programjait a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje zárta, amely egyben énekóra is volt, bemutatva Gárdonyi kapcsolatát a zene világával.

Különleges ősbemutató is volt ez az alkalom, hiszen Gárdonyi Fel nagy örömre! című karácsonyi énekét Szebik Attila négyszólamos átiratában az értő, fiatal közönség hallhatta először.

A Mozaik múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Tájak – Korok –Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában valósul meg.

További részleteket a programról ide kattintva olvashatnak.

Borítókép: Az ezerarcú Gárdonyi című utazó kiállítás egy részlete (Forrás: Mozaik múzeumtúra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.