Rubold Ödön: Esterházy János helytállása embert próbáló volt

Esterházy János minden részletében drámai pályafutásból készült Lukácsy György Hazatérés című színdarabja, amelynek bemutatóját tegnap tartotta a Nemzeti Színház.

Magyar Nemzet
Forrás: 061.hu2022. 10. 29. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Esterházy János olyan időszakban élt, amelyben helytállni emberpróbáló volt. Neki sikerült, helytállt, az élet azonban nem jutalmazta meg, csak a halála után – szögezte le az előadás rendezője, Rubold Ödön, a 061.hu-nak adott interjúban, majd a későbbiekben hozzáfűzte: 

nagyon sok komoly, a hite és az elvei mentén született döntése volt, viszont ezekért mindig megbüntették.

– Nemzeti identitásában csodálatos módon benne volt  hogy ő magyar, közben anyai oldalról lengyel, szerette a velük együtt élő szlovákokat, cseheket, és a zsidókat is. Az ő lelkébe mindenki belefért, és ki is állt értük – ecsetelte a politikus jellemét a rendező, aki kiemelte: 

Esterházyt egy kalap alá vették háborús bűnösökkel, és ahhoz, hogy kikerüljön ebből a körből, a szlovákoknak törvényt kellene módosítaniuk. 

Ők ezt nem teszik meg.

 

– Semmiképp sem dokumentumjáték, inkább 

vallásos témájú játéknak vagy színpadi balladának mondanám 

– szólt az előadásról Rubold Ödön. – Csodálatos zenei szerkesztőnk van, színész kollégám, Szabó Sebestyén László, aki többnyire felvidéki balladákat választott a darabhoz, s aki mai fiatalemberként, ám a balladakincset ismerve, a dallamokat kobozzal kísérve, a lelkével is ráhangolódott erre a történetre, ezzel is dúsítva azokat az érzelmeket, amelyek a színpadon gomolyognak. A darabban van filmvetítés, és felvillannak évszámok is, mindezek úgy éreztem, szükségesek ahhoz, hogy a néző el tudja helyezni az eseményeket. Annál is inkább, mert nem lineárisan meséljük el a történetet: ugrálunk térben és időben is.

 

Borítókép: Tóth László a címszerepben (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.