Vállalta a magyar sorsot

Az alsóbodoki Isten Szolgája Esterházy János Zarándokközpont vár minden zarándokot szeptember ­16–17-én, a 65 évvel ezelőtt elhunyt politikus végső nyugalomra helyezésének ötödik évfordulójára szervezett ünnepi szentmisére, illetve a vértanúra emlékező lelki programokra. Meghallgathatják többek közt Eperjes Károly és Csókay András az Isten szolgája, Esterházy János üzenetéhez kapcsolódó gondolatait. Záróeseményként a Szent Efrém Férfikar előadja az Esterházy-oratóriumot.

2022. 09. 16. 12:00
null
Forrás: i Isten Szolgája Esterházy János Zarándokközpont
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Imre történész, a zarándoklat szervezőbizottságának tagja elmondta, hogy Esterházy János Zarándokközpont Csíksomlyóhoz hasonló felvidéki lelki központtá kíván válni. A történész felhívta a figyelmet egy párhuzamra, miszerint a zoboraljai magyarok a székelyekhez hasonlóan határőrszolgálatot adtak a gyepűvidéken. 

Alsóbodokra jöhetünk múltbéli sebein­ket begyógyítani és reményt meríteni a jövőért, a megmaradásért. Esterházy János életében a magyarság megmaradása kulcsfontosságú volt

 – fogalmazott Molnár Imre, hozzáfűzve: a vértanú élete forrás, ami egyre erősebben van jelen közöttük.
Esterházy János életének felvázolásakor a történész jellemezte a kort, amelyben a politikus élt: ha nincs Hitler, nincs Szlovákia, ezért vezetőik azonnal átvették a harmadik birodalmi berendezkedést, s 1939-ben, 250 paragrafussal megjelent a zsidó kódex, 1942-ben pedig megkezdődtek a deportálások. Azután 1945-ben fasisztának bélyegezték és betiltották a magyar pártot. Esterházy elment Gustáv Husákhoz tiltakozni a magyarellenes intézkedések miatt. Husák letartóztatta és átadta az NKVD-nek, a szovjetek pedig a gulágra hurcolták. Nyugatra menekülhetett volna, de nem élt a lehetőséggel, miként a fogságból szabadulását követően sem.­
– Ekkor új utat választott, amely Isten felé vezet, ezért vállalta az övéi sorsát, a szenvedést – hangsúlyozta a történész, aki emlékeztetett: Esterházy Szlovákiá­ban mind a mai napig háborús bűnösnek számít, halálos ítéletét életfogytiglani börtönre módosították. 

 A zarándoklaton részt vevők elsősorban a politika következményeit vállaló vértanú előtt hajtanak fejet

 – világosított fel Molnár Imre, majd röviden összefoglalta az újratemetésig lezajlott kommunista rémtetteket: 1957-ben hamvasztották el Esterházy János földi maradványait, aki a rácsok mögött halt meg. Hamvait pléhdobozban szállították át egy másik börtönbe, s őrizték ott 1965-ig, amikor körülbelül 70 másik urna társaságában, Prága egyik külvárosi temetője sarkában, tömegsírba temették.

Amikor 2007-ben feltártuk a sírt, a dobozok már elkorhadtak s a hamvak eggyé váltak. Olyan urnát őrzünk, amelyben szlovák, cseh, német, lengyel, ruszin, magyar vértanúk maradványai keverednek. Nem más ez, mint a közös szenvedés szimbóluma

 – vélte a zarándoklat szervezőbizottságának tagja. – Ahhoz, hogy Esterházy a börtönben töltött 12 évet túlélje lelkileg is, hogy ember maradjon a legnagyobb embertelenség közepette, hatalmas hit kellett.A történész felidézte egy pap rabtársa mondatait: szabadabb volt börtönőrénél, mert tudta, ki ő s miért szenved, mert keresztény és mert magyar. Az identitását nem tudták elvenni tőle. Börtönbeli káderlapján az szerepel: átnevelhetetlen.
 

 

A globalizmus ma épp ezt a két értéket támadja: a nemzeti és a keresztény identitást, azt a két biztos pontot, amely megtartja az embert 

– vont párhuzamot a jelenkorral Molnár Imre, aki felidézte a zarándokközpont történetét. Eszerint a zoboraljai magyar vállalkozó, Paulis Boldizsár birtokát felajánlotta, s sziklasírt emelt Esterházy János sírja fölé öt évvel ezelőtt. Esterházyt 2017. szeptember 16-án, helyezték örök nyugalomra, az aznap felszentelt Szent Kereszt felmagasztalása kápolna sziklabarlangjában. A helyi közösség, a szlovákokat is beleértve, a Bethlen Gábor Alapítvány segítségével azután felépítette a kápolnát, a hozzá vezető utat, a szabadtéri színpadot.

Borítókép: Istentisztelet az emlékhelyen (Fotó: Isten Szolgája Esterházy János Zarándokközpont) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.