Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo
Levetítik A Virtuóz című dokumentumfilmet is

A Cziffra 100 záróprogramjához érkezett Olaszországban

Magyar Nemzet
2022.11.19. 18:12
A Cziffra 100 záróprogramjához érkezett Olaszországban

A magyar zeneirodalom büszkeségeit jelentő művekből összeállított koncertprogrammal tisztelegnek Cziffra György centenáriuma alkalmából az olaszországi koncertkörúton.

November 21-én a Milánói Konzervatórium Sala Verdi termében, 22-én Torinóban, az Auditorium del Lingottóban lesz egy-egy koncert. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Balázs János közreműködésével Takács Nagy Gábor vezényli. A koncerten a magyar zeneirodalom kiemelt alkotásai, Liszt és Bartók művei hangzanak el. 

 

Cziffra életútját bemutatva, kiegészítő programként levetítik Havas Miklós és Kékesi Attila 2016-ban készült dokumentumfilmjét, A Virtuózt, amely – korabeli film- és játékfilmrészletek segítségével – az angyalföldi nyomornegyedtől a füstös pesti lokálokon át a világ legrangosabb koncerttermeiig kíséri végig Cziffra György zongoraművész pályáját, életének örömeit és tragédiáit. A hazai vetítések mellett a hangversenyek kiegészítő programjaként most az olasz közönség is megismerheti Cziffra kalandos életútját. Emellett látható lesz a Kiss Eszter Veronika zenetörténész által készített, Cziffra életművét bemutató kiállítás.

 

A római Conservatorio di Musica Santa Cecilia koncerttermében hallható zongoraest programját Balázs János Cziffra György születésének 100. évfordulójára állította össze. A műsor bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész társává válik, azt a hagyományt folytatva, miszerint a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert művekből. A koncertprogram anyagából ImprovisArt címmel készült lemez, amely az olasz–angol Sheva kiadó gondozásában jelent meg.

 

A felvétel New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első, valamint közönségdíját is – ebből hallhat most ízelítőt a római közönség december 5-én.

 

Borítókép: Balázs János (Fotó: Emmer László)

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.