Van mit tanulnunk Klebelsberg Kunótól

Klebelsberg Kunó munkájával felvirágoztatta a megcsonkított, magára hagyott Magyarország kulturális életét. Életműve utat mutat ahhoz a munkához, amelyet a kommunizmus évtizedeinek rombolása után hazánk nemzeti és kulturális értékeinek helyreállításáért végzünk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Pesthidegkúton, ahol a Polgári Művelődésért Alapítvány kuratóriumának elnökeként megnyitotta a Klebelsberg-napok elnevezésű rendezvénysorozatot.

Magyar Nemzet
2022. 11. 12. 11:37
VARGA Mihály
Budapest, 2022. november 11. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésû országjáró sorozat fórumán az Óbudai Don Bosco Oratórium és Közösségi Házban 2022. november 11-én. MTI/Kovács Attila Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: ma is van mit tanulnunk gróf Klebelsberg Kunótól, akinek egész lényéből áradt a tenni akarás. Helyzetértékelése olyan optimizmust sugároz, amelyből bármely kor erőt meríthet, legfőbb szándéka Magyarország kulturális-tudományos feltámasztása volt.
A kultuszminiszter életművét ismertetve felidézte: Trianon után az egyharmadára csonkított Magyarország kulturális és oktatási intézményi hálózatának jelentős részét elveszítette. Klebelsberg olyan tervvel állt elő, amely a tehetség felkarolásának minden lépésére kiterjedt: a megszületéstől a nemzetközi tudományos munkáig.
 

Gróf Klebelsberg Kunó

Varga Mihály arra is kitért, hogy Klebelsberg a háború utáni, lefegyverzett Magyarország legfőbb fegyverének a kultúrát tekintette, és tisztában volt a kultúra lokális alaptermészetével: azzal, hogy az oktatásnak helyben, valamint a gyerekek nyelvén kell kezdődnie. Sikereit jelzi, hogy minisztersége idején megnyíltak a határok a magyar hallgatók előtt, több mint 1500-an tanulhattak Nyugat-Európa egyetemein. A kulturális közeg újrateremtéséért tett erőfeszítései eredményeként ötezer új iskola és három egyetem jött létre, a magyar ösztöndíjasok külföldi tanulmányainak aktív támogatására pedig felállította a Collegium Hungaricumok rendszerét szerte Európában.
 

Klebelsberg Kunó életműve mind sokféleségében, mind pedig mennyiség tekintetében óriási. Korán bekövetkezett halála ellenére olyan masszív alapokat rakott le, amelyeken Magyarország a második világháborúig kulturális értelemben igen magasra nőtt

– mutatott rá Varga Mihály, hozzátéve, hogy emlékének elhallgatását, az annak kiradírozására vonatkozó szándékot jól szemlélteti a 2017-ig elhagyatott, tönkrement Klebelsberg-kastély is, amely a polgári kormánynak köszönhetően kapta vissza régi dicsőségét.

Klebelsberg Kulturális és Művészeti Központ


Klebelsberg Kunó egy vesztes háború és az ország szétdarabolása után, a legmélyebb reménytelenség éveiben megállíthatatlanul és derűvel dolgozott. Gyakran hangoztatta: 

az egészséges nemzetek, mint a visszanyesett fa, a katasztrófák után kétszeres erővel fejlődnek

– idézte fel Varga Mihály, aki szerint ennek a rendíthetetlen és gyakorlati eredményeket hozó hitnek állít emléket és egyben biztosít otthont a gróf egykori birtokán megújított Klebelsberg-kúria, és e szemlélet megismertetésének adnak teret az immár hagyományos Klebelsberg-napok. 

A programsorozat keretében november 11. és 13. számos kulturális programmal, köztük színházi előadással, hangversennyel, ünnepi megemlékezéssel és családi nappal várják a látogatókat Pesthidegkúton, a Klebelsberg-kastélyban.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszél (Fotó: MTI/Kovács Attila)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.