Új rendezvényház várja az északi part népét

Rekordidő alatt készült el a Balaton-felvidék új kulturális központja, a négy új épületből – köztük szabadtéri színpadból – álló Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház, amelynek ünnepélyes és nyilvános megnyitójára 2022. december 17-én került sor.

Magyar Nemzet
2022. 12. 17. 12:43
CSÚRI Ákos; NAVRACSICS Tibor
Európa Kulturális Fővárosa - Megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója az ünnepélyes megnyitó alkalmából elmondta, hogy a létesítményt két éve kezdték tervezni. Akkor merült föl, hogy a több mint négy évtizede használaton kívül álló, egyre romló állapotú egykori salföldi egyházi iskola területén található épületek helyére egy, a térséghez és a tájhoz illeszkedő, a népi motívumokat megőrző, de mégis XXI. századi kulturális és közösségi épületegyüttes jöjjön létre régiós fejlesztésként a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa projektben. 

Ilyen volt…


 

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezésénél maximálisan figyelembe vették, hogy Salföld a Balaton (és a Káli-medence) egyik ékköve, ahol a helyiek kiemelten fontosnak tartják hagyományaik ápolását, így csakis olyan épület jöhetett szóba, ami illeszkedik a táj egységéhez.

 A kivitelező Bayer Construct Zrt. (Epres Róbert tervei alapján) ennek megfelelően kezdte el a munkálatokat, és hozott létre egy kiállítóteremmel, fedett szabadtéri színpaddal, étteremmel és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelységekkel ellátott központot. 

…ilyen lett


Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón kiemelte: 

Az Európai Unió országait Európa nemzetei alkotják, Európa kulturális fővárosát pedig az olyan helyek, mint a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. Az egykoron vályogból épített iskola helyén, egy romos házból olyan közösségi központ lett, ahol nem azért állnak majd meg az emberek, mert elfáradtak, hanem azért, mert szeretnének feltöltődni.

A mintegy 450 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás a Bakony–Balaton-régióban az egyik legnagyobb ilyen típusú létesítmény, s az Európa kulturális fővárosa programsorozat helyszínként is számít az elkészült közösségi és kulturális központra.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője beszél a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház megnyitóján, Mellette Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója és Lamos Péter, a Veszprém 2030 ügyvezetője (Foltó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.