A fesztiválok emlékeztetnek kulturális értékeinkre

A Magyar Fesztivál Szövetség megtartotta éves közgyűlését és szezonindító szakmai konferenciáját a Fonó Budai Zeneházban. A konferencia első részében zárt körű közgyűlésen tanácskoztak, majd megnyitották a konferencia további részét a nagyközönség előtt. A rendezvényen többek között szó volt a fesztiválok finanszírozásáról, szerepéről és lehetőségeiről is.

Munkatársunktól
2023. 03. 09. 12:40
A Magyar Fesztiválszövetség megtartotta éves közgyűlését.
Fotó: fotó: HYPE stáb
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program nyilvános szakmai részének első kerekasztal-beszélgetésén Márta István, a szövetség örökös tiszteletbeli elnöke Cser-Palkovics András székesfehérvári, Muhari Zoltán panyolai, Porga Gyula veszprémi polgármesterekkel, valamint Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel beszélgetett a fesztiválok településeiken betöltött szerepéről és aktuális helyzetéről. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a nehézségek ellenére a fesztiválokra szükség van, és azok szerepe egy közösség, egy város életében és fejlődése szempontjából soha nem lehet elhanyagolható. 

A  fesztiválok finanszírozásáról, szerepéről és lehetőségeiről is beszélgettek.
A fesztiválok finanszírozásáról, szerepéről és lehetőségeiről is beszélgettek. Fotó: HYPE stáb 

 

A fesztiválok finanszírozásáról is szó volt

 

Majd Horváth László, a fesztivál szövetség alelnöke, a házigazda Fonó ügyvezetője L. Simon Lászlót kérdezte az állam feladatáról és lehetőségeiről a fesztiválfinanszírozásban. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, fontosnak tartja, hogy az emberek hasznosan töltsék el az idejüket, ezért nagy jelentőséggel bír a kultúra közvetítése. Mint mondta, a kultúrát támogatni kell, de reális helyzetértékelésből kell kiindulni. Hangsúlyozta, hogy a kultúra támogatása legyen polgári erény. 

A délelőtt utolsó kerekasztal-beszélgetésében Szomolányi Janina, a MÜPA fesztivál operatív igazgatója és Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója vett részt, beszélgetőtársuk Borsa Kata, a szövetség elnöke volt. Lőrinczy György elmondta, hogy véleménye szerint a menedzsment nem más, mint problémamegoldás és stratégia. Ha az ember a problémát nem kreatív kihívásként éli meg, akkor nem lehet ezt a szakmát jól csinálni. Szomolányi Janina is egyetértett ezzel a gondolattal, és mint mondta, bízik benne, hogy mindenki ráérez a kreatív rendezvényszervezés ízére, hiszen így élték meg korábban is a problémákat. A szakmai konferencia délutáni programja a hungarikumok témája köré szerveződött. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte a „genius loci”, a hely szellemének fontosságát, és megemlékezett az eseménynek helyet adó Fonó elvitathatatlan érdemeiről a magyar népzenekutatás és -gyűjtés területén. Kiemelte a hagyományok szerepét az identitás megőrzésében. – Az identitás segít bennünket ebben a globalizálódó világban eligazodni, megmutatni mi az otthon, ebben adnak támpontot a hungarikumok – mondta a miniszter. 

Természetes hagyományaink megélése

A beszéd után Borsa Kata kérdezte Nagy István miniszter mellett Sári Zsoltot, a Skanzen főigazgató-helyettesét, az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége alelnökét és Berán Istvánt, a Táncház Egyesület képviselőjét, akik saját tapasztalataikat felidézve erősítették meg a miniszter szavait. Mint mondták, a globalizáció vezetett odáig, hogy mára már tényleg fesztiválok, rendezvények kellenek ahhoz, hogy megélhessük saját, egykor oly természetes hagyományainkat. Elszakadtunk a természettől, elszakadtunk a falutól, mindenki húzódik a városba. Mindaz, ami évszázadokon keresztül megkülönböztetett minket egymástól, felolvadt egy nagy tengerben, de valahol mégis vágyunk arra, hogy megéljük ezt. Ezért kellenek, hogy legyenek olyan rendezvények, amik emlékeztetnek minket kulturális értékeinkre. Ezután a GuideMe Kft. ismertetőjével folytatódott a rendezvény, ahol a hungarikumok virtuális térben való megjelenéséről készült prezentációt láthatták az érdeklődők. A záró beszélgetést Szigetvári József alelnök vezette, aki Igyártó Gabriellát, a Mesterségek Ünnepe és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége vezetőjét, valamint Horváth Zsoltot, a Hungarikum Bizottság Értéktár koordinációs megbízottját kérdezte a hungarikumokról és nemzeti értékekről a magyar fesztiválpalettán. Szó esett a Mesterségek Ünnepéről és a szellemi kulturális örökség kulcsfontosságú szerepéről a hungarikumok mellett.

A konferencia közreműködői és a hallgatóság egyetértettek abban, hogy a rengeteg kreatív ötlet és jó példa megfogadása mellett, a szakmának továbbra is nagy szüksége van az állam anyagi támogatására a minőségi fesztiválok szervezéséhez. A Magyar Fesztivál Szövetség továbbra is elkötelezett a párbeszédben, ha az a minőségi kultúra közvetítését és a fesztiválok szervezőinek lehetőségét segíti. 

Borítókép: A Magyar Fesztivál Szövetség megtartotta éves közgyűlését fotó: HYPE stáb

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.