A világhírű tudós „visszatér” gimnáziumába

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírű matematikus családjának relikviáit bemutató kiállítás látható március 31-től a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számos ritkaságot rejtő kollekciót 2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a közönség Neumann János egykori alma materében – közölte a Neumann Társaság.

A Neumann-miliő tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét.

 Az enteriőrt a Neumann Társaság tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról.
A festmények és relikviák Selmeczi György belsőépítész gyűjteményéből származnak, az ő kutatásai alapján ismerhetik meg a látogatók a művészetpártoló Neumann család világát.
A gimnázium dísztermében elhelyezett tárlókban a 

Neumann János szülői és nagyszülői házából származó, iparművészeti értékű, eredeti relikviák

mellett a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán szereplő dokumentumok nemes másolatai is megtekinthetők.
A Neumann János életét és életművét bemutató tablósorozatot a kiállítás után a budapesti BSZMC Neumann Technikumban, majd a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán láthatja a közönség. Emellett az év folyamán több vidéki városban, így Tatabányán, Balassagyarmaton, Szombathelyen, Egerben, Veszprémben is látható lesz a Neumann nevét viselő iskolákban és egyéb oktatási, művelődési intézményekben.
A közlemény szerint a Neumann-miliő emlékkiállítást összesen 

öt alkalommal (március 31-én, április 14-én, 15-én, 21-én és 22-én) lehet megtekinteni

a gimnázium titkárságán ([email protected]) történő előzetes regisztrációt követően.
A 2023-as emlékév eseményeiről részletes információ olvasható a www.neumann120.hu weboldalon.

Borítókép: Neumann János (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.