Megkezdődött a Neumann János-emlékév

Százhúsz éve született a számítógépek működésének alapelvét megalapozó matematikus, Neumann János. A nevét viselő számítógép-tudományi társaság az évfordulót emlékévvel ünnepli, amely csütörtökön kezdődött az Óbudai Egyetemen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Index2023. 01. 19. 19:16
KOVÁCS Levente Adalbert; BECK György; SZALAY Imre; EIGNER György; ODRI Kornél
Budapest, 2023. január 18. Beck György, a Neumann Társaság elnöke beszédet mond a Neumann János matematikus születésének 120. évfordulója alkalmából megrendezett Neumann 120 emlékév nyitórendezvényén az Óbudai Egyetem központi campusán 2023. január 18-án. Mellette Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetõje (b2), Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (b3), Eigner György, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja (b4) és Odri Kornél, a Serco Informatikai Zrt. szolgáltatási igazgatója (b5). MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ünnepeljük a modern számítógépek működési elveit is kidolgozó Neumann János születésének 120. évfordulóját. A jubileum alkalmából az év végéig tartó, nagyszabású megemlékezéssorozattal készül a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, hogy minél szélesebb körben megismertesse a sokoldalú gondolkodó munkásságát.

A sorozat nyitó szakmai rendezvénye a Magyar Informatika Napi konferencia, amelyet csütörtökön délután tartottak az Óbudai Egyetemen. A megjelenteket videóüzenetben köszöntötte Neumann János lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman, az emlékév tiszteletbeli fővédnöke.

Az MTI a jubileumi év programjai között kiemelte a Nemzetközi Informatikai Olimpiát, amelyet Szegeden rendeznek meg augusztus végén, száz országból mintegy 400 versenyző részvételével. A Magyar Tudományos Akadémián interdiszciplináris konferenciát rendeznek szeptemberben, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki a jubileum alkalmából, és bekapcsolódnak a Kutatók éjszakájának és a Múzeumok éjszakájának programjába is.

 

A Neumann-elven működnek a számítógépek

Neumann Jánost 1999-ben az évszázad emberének nevezte a Financial Times – emlékeztet a Neumann Társaság. Új diszciplínákat alapozott meg a kvantumelmélettől a játékelméletig, leginkább azokról a kutatásokról ismert, hogy a felmerülő gyakorlati problémákat hogyan segíthetik a számítógépek, a számítógépek új architektúrája.

Az Esti Hírlap 1959. január 21-én írta meg, hogy itthon elkészült az első számítógép Neumann János elképzelései alapján. Ez volt a szobányi méretű M–3 – idézi fel tudósításában az Index. A modern számítógépek működését mai napig meghatározó Neumann-elveket 1945-ben írt tanulmányában fejtette ki a kutató, és ma is minden infokommunikációs eszköz ezen elvek alapján működik.

Borítókép: A Neumann-emlékév nyitóeseménye (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.