Politikai sci-fi a Nemzeti Színházban

Kirill Fokin fiatal szerző, ám már most az orosz kortárs irodalom egyik kiemelkedő szerzője. Rex című disztópiáját édesapja, Valerij Fokin rendezi a budapesti Nemzeti Színházban. A darabban két nézőpont ütközik: a nemzetállamok rendszere vagy éppen világszövetség eszméje hoz élhetőbb és boldogabb világot az emberek számára.

Magyar Nemzet
2023. 03. 10. 9:00
Kirill Fokin: REX Nemzeti Színház
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirill Fokin 2021-ben megjelent Drama Futuro című drámakötetének egyik legfontosabb darabja a Rex című alkotás, amely egy sajátosan szatirikus hangvételű, ugyanakkor komoly filozófiai kérdéseket feszegető negatív utópia civilizációnk jövőjéről, valamint az emberiség globalizációjáról és annak következményeiről. A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadára édesapja, Valerij Fokin rendezésében kerül, akinek sajátos stílusát már jól ismerheti a magyarországi közönség. „A darab főszereplője Livey Kaplan, az ENSZ legendás főtitkára, aki hosszú élete során egyetlen államban egyesítette az egész emberiséget. Csakhogy a vágyott egység helyett a világon még szörnyűbb történelmi kataklizmák kezdődtek, így Kaplan utópisztikus küldetése kudarcba fulladt” – áll a darab szinopszisában. 

Kirill Fokin: REX Nemzeti Színház
Hováth Lajos Ottó az ENSZ legendás főtitkárát alakítja a disztópikus történetben. Fotó: Havran Zoltán

A sajtó munkatársai szerda délután megtekinthették a különleges atmoszférájú előadás néhány jelenetét. Egy olyan letisztult vizuális világú alternatív valóságba kerültünk, ahol megvalósult a világszövetség, azaz eltűntek a nemzetállamok. 

A 130. születésnapját ünneplő ENSZ-főtitkár, akit Horváth Lajos Ottó alakít, már nagyon szeretne meghalni, de a világszövetség elnöke, Cassidy utasítására életben tartják, társa a mindennapokban csupán egy android szolgáló. Cassidyt Katona Kinga formálja meg, míg az android Csák György hangján szólal meg.

Kirill Fokin: REX Nemzeti Színház
A sci-fit Valerij Fokin, orosz sztárrendező állítja színpadra. Fotó: Havran Zoltán

A darab egyébként különös párbeszédek, illetve találkozások sorozata. Megismerjük továbbá Kaplan szerepét a világszövetség kialakításában, s bonyolult emberi kapcsolataira is fény derül: „Szeretné legyőzni legnagyobb ellenségét, Lazar Chomskyt, és vissza akarja szerezni elrabolt lányát, Samanthát. Nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy eszmék és tettek viharában az ember számára egyre kevesebb lehetőség marad a valódi érzelmek, a lét költészetének megőrzésére. Vajon lehetséges a túlélés? Fennmaradhat-e az emberi civilizáció?” 

Az előadás ma esti premierjét követően március 11-én, majd 18-án játsszák. 

A produkcióról a rendezővel Lukácsy György beszélgetett, az interjú elérhető a Nemzeti Színház honlapján.

Borítókép: Pillanatkép a Rex című előadás sajtónyilvános próbájáról (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.