időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo

Több mint ötmillióan keresték fel a Liget új létesítményeit

Magyar Nemzet
Forrás: Magyarország Kormánya
2023.03.20. 12:38 2023.03.20. 12:47
Több mint ötmillióan keresték fel a Liget új létesítményeit

A Magyar Zene Háza 900 ezer, a Millennium Háza 300 ezer, a Néprajzi Múzeum 200 ezer, a Szépművészeti Múzeum másfél millió látogatót fogadott. A közparkokat több millióan keresték fel.

A Liget Budapest projekt keretében létrejövő intézmények több mint ötmillió látogatót vonzottak az elmúlt időszakban – ismertette a kormányzati csatornára feltöltött videójában Baán László. A projekt miniszteri biztosa emlékeztetett: a kormány szándékai szerint itt jött létre egyedül egy olyan komplex kulturális intézményrendszer, ami sehol másutt nincs Európában.

A zöldfelületek megújítása is nagy léptékben haladt együtt az épületek megújításával és fejlesztésével, és több mint negyedmillió négyzetméternyi területet érintett – közölte a miniszteri biztos. A látogatottsági számok a legnagyobb európai közparkokkal is összevethetők:

a kutyás élményparkokat egymillióan, a nagyjátszóteret kétmillióan keresték fel. A Magyar Zene Háza 900 ezer, a Millennium Háza 300 ezer, a Néprajzi Múzeum 200 ezer, a Szépművészeti Múzeum másfél millió látogatót fogadott.

A játszótéren különleges, nagy mászókarendszert alakítottak ki, amit imádnak a gyerekek, és amit kimondottan Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihletett.

Távlati cél lezárni és befejezni ezt a projektet, melynek az eddigi fejlesztéseken túl van egy záróköve, koronája, az Új Nemzeti Galéria – hangsúlyozta Baán László. Szerinte ha bárki Budapestre látogat, magyarok határon innen és túl, élvezhetik és büszkék lehetnek a megújuló Városligetre, hiszen olyan generációról generációra átadható új örökség jött itt létre, amely megőrizte a régi elemeket, megújította őket, miközben vadonatújakat is létrehozott világszínvonalon.

A miniszteri biztos a napokban nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a biodóm befejezéséről. Felidézte, hogy a fejlesztés egy fővárosi kezelésű intézmény, az állatkert projektje, melyre a kormány már több mint negyvenmilliárd forintot adott. A városvezetés 2019-ben leállíttatta a beruházást, és azóta sem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa.

Borítókép: A Magyar Zene Háza a Városligetben (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.