Kilátástalan helyzetben a biodóm beruházás

Baán László szerint ha Karácsonyék jól gazdálkodtak volna, már régen kész lenne Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka.

2023. 03. 19. 5:50
Biodom Sajtótájékozató. 20201008 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelen pillanatban semmilyen szempontból nem látható, hogy mi lesz a biodómmal – fogalmazott lapunknak Baán László, aki szerint jelenleg a létesítmény állagmegóvása zajlik, hogy legalább rosszabb állapotba ne kerüljön, mint amiben 2019-ben volt. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa felidézte: a biodóm egy fővárosi kezelésben lévő intézmény, az állatkert projektje volt, amelyre a kormány eddig több mint 40 milliárd forintot adott. Bár a projekt befejezése akkor még jóval kevesebb lett volna, az új városvezetés 2019-ben leállíttatta az építkezést. 

Budapest korábbi főpolgármestere, Tarlós István teli kasszát hagyott az új vezetésre, amelyből ha a befejezésre szánt összeget a beruházásra fordították volna, Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka már réges-régen kész lenne. A halogatás viszont csak egyre nehezebbé teszi és beláthatatlan jövőbe tolja a projekt befejezését. Egyes prognózisok szerint már többe kerül a befejezés, mint amit eddig ráköltöttünk, tehát az eddigi 40 milliárdhoz képest sokszorosan növekedtek a befejezés költségei

– mutatott rá. A miniszteri biztos ugyanakkor megjegyezte: a jelenlegi válság mindenkit érint, az államot és a fővárost is. Nem véletlen, hogy az Új Nemzeti Galéria megépítését is halasztani kellett – jegyezte meg.

Lapunk kérdésekkel fordult a fővárosi önkormányzathoz egyebek mellett arról érdeklődve, hogy van-e elképzelésük a befejezést illetően, mennyire becsülik a projekt befejezéséhez szükséges összeget, illetve sikerült-e tárgyalni Lázár János építési és beruházási miniszterrel a biodóm sorsáról, teljes körű megvalósításáról, de eddig nem érkezett válasz. Amennyiben választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

Bár az eredeti tervek szerint 2021 végén nyílt volna meg, Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka, immár három éve befejezetlenül, félkész állapotban áll a Városligetben. Emlékezetes, az 1,7 hektáros biodóm az állatkert nagyszabású bővítése, a Pannon Park központi létesítménye volt, amelyet Persányi Miklós, a Gyurcsány-kormány korábbi környezetvédelmi minisztere, az állatkert egykori igazgatója álmodott meg. A kormány 43,7 milliárd forintot biztosított a munkálatokra, a befejezéshez azonban további húszmilliárd forintra volt szükség. Ezt az összeget azonban már az új városvezetésnek kellett volna biztosítani. A Karácsony Gergely vezette főváros ugyanakkor hamar nyilvánvalóvá tette, hogy nincs rá keret, majd több alkalommal is kijelentették, hogy kormányzati forrásból szeretnék befejezni a munkát.

Ha a kormány nem ad forrást a fővárosnak a biodómra, akkor Budapest leválasztja a telket és odaadja a kulcsokat a kormányzatnak, rájuk bízva az intézményt. Kezdjenek vele, amit akarnak, hiszen nem a főváros pénze és döntése van e mögött a projekt mögött

– mondta 2022 novemberében Kiss Ambrus az InfoRádióban, hangsúlyozva: a főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást adni, épp elég, hogy az őrzésére, fűtésére költenie kell. – Jelenleg nincsenek érdemi tárgyalások a biodómról. Abban reménykedem, hogy előbb-utóbb a kormány eldönti, mit szeretne kezdeni a telekkel és a félig felépített intézményével. Mi készek vagyunk továbbra is arra, hogy ezt nekik adjuk, és akkor befejezhetik – fejtette ki a főpolgármester-helyettes. Később Erő Zoltán, Budapest főépítésze úgy fogalmazott, hogy az állatkert akkori igazgatójára, Persányi Miklósra ráerőltették a projektet.

A városvezetés állításaira reagálva Tarlós István lapunk kérdésére kijelentette, hogy

ennél nagyobb hazugsággal még soha nem találkozott.

Mint mondta, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetője már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését. A korábbi főpolgármester beszélt arról is, hogy az állatkert volt igazgatója 2019 nyarán minden részletezés nélkül terjesztett be egy további húszmilliárdos többletigényt a Közfejlesztések Tanácsához, ami tárgyalhatatlan volt.

A beruházásra ugyanakkor ott volt még hatmilliárd forint maradék, emellett a kormány felajánlotta a Hermina-garázs forrását is, ami hétmil­liárd forint volt – jegyezte meg. Sőt ha Karácsonyék a Lánchíd felújításával nem álltak volna le másfél évre, akkor ott is megmaradt volna ötmilliárd, ami összesen 18 milliárd forint – mutatott rá.

Tarlós István kiemelte, hogy az elmúlt három évben egy szó sem esett arról, hogy a főváros mennyit költött abból a 13 milliárd forintból, ami 2019-ben erre még rendelkezésre állt.

– Azt sem szabad elfelejteni, hogy mi kétszázmilliárdot hagytunk a kasszában – rögzítette a volt főpolgármester, aki szerint 2021-re már rég elkészülhetett volna a biodóm.

Borítókép: A városligeti biodóm (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.