időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Folytatódik a vita a biodómról

Harangozó Éva
2022.12.06. 06:24
Folytatódik a vita a biodómról

– Persányi Miklós volt állatkerti főigazgató már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését, ezt mindenáron meg akarta csinálni – emelte ki lapunk megkeresésére Tarlós István korábbi főpolgármester. Szerinte egy szó sem esik arról, hogy a főváros mennyit fordított abból a 13 milliárd forintból a projekt fejlesztésére, ami erre 2019-ben még rendelkezésre állt.

Ennél nagyobb hazugsággal még soha nem találkoztam, hogy az állatkertre vagy annak korábbi vezetőjére, Persányi Miklósra, az állatkert egykori főigazgatójára rá lett erőltetve a biodóm

– reagált a fővárosi vezetés kijelentéseire Tarlós István korábbi főpolgármester.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pár nappal ezelőtt az InfoRádiónak úgy fogalmazott: ha nem ad pénzt a kormány a fővárosnak az állatkerti biodóm befejezésére, a Városháza átadja a létesítmény kulcsait a kabinetnek, kezdjenek vele, amit akarnak. Mint mondta, a főváros vizsgálja annak lehetőségét, hogy januártól magára hagyja a szerinte kormányzati beruházásnak számító építményt.

Közölte: a főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást beleadni, épp elég, hogy az épület őrzésére, a fűtésére költenie kell. Budapest már tavasszal jelezte, hogy átadná a projektet a telekkel együtt az államnak, mert a fővárosnak nincs pénze a befejezésére, amelynek a költségét 15-20 milliárdra becsülték. Erő Zoltán, Budapest főépítésze pedig úgy fogalmazott egy interjúban, hogy Persányi Miklósra ráerőltették a projektet.

Lapunk megkeresésére Tarlós István emlékeztetett: Persányi Miklós már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését, ezt mindenáron meg akarta csinálni, „állandóan agitált, és ódákat zengett” a projektről.

A biodóm lebonyolítását az ajánlatkéréstől a szerződéskötésen át, a tervezéstől a kivitelezésig és a számlák rendezéséig az állatkert mint ötletgazda saját kérésére vállalta, és senki sem erőltette rá

– hangsúlyozta Tarlós István. Hozzátette: az állatkert a Fővárosi Közgyűlés által tárgyalt, jóváhagyott és aláírt megállapodásban részletesen taglalva kapta meg a teljes feladatot, jogokkal, kötelezettségekkel, felelősséggel, a kifizetések szabályosságát pedig az Enviroduna rendszeresen ellenőrizte. Szerinte Persányi egyszerűen túlméretezte a projektjét.

Tarlós István kiemelte: Persányi Miklós négy évig a Gyurcsány-kormány minisztere volt, ezért nehéz azt mondani, hogy járatlan vagy teljesen gyakorlatlan lenne a beruházások terén. Megemlítette, hogy Persányi 2019 júniusában még aláírásával erősítette meg az önálló közbeszerzésükből származó, az állítólagos húszmilliárd nélküli, 43 milliárdos 2017-es bekerülési költséget.

Persányi 2019 nyarán minden részletezés nélkül terjesztett be egy további húszmilliárdos többletigényt a Közfejlesztések Tanácsa elé, ami tárgyalhatatlan volt

 – hangsúlyozta Tarlós István. Kiemelte, hogy a beruházásra ott volt még hatmilliárd forint maradék. Emellett a kormány felajánlotta a Hermina-garázs forrását is, ami hétmil­liárd forint volt. Ha a Lánchíd felújításával nem állnak le másfél évre, akkor Tarlós szerint ott is megmaradt volna ötmilliárd. Ez együtt 18 milliárd forint. – Azóta eltelt három év, és egy szó sem esik arról, hogy a főváros mennyit fordított abból a hat plusz hét, azaz 13 milliárd forintból, ami 2019-ben erre még rendelkezésre állt – emelte ki Tarlós István.

Hangsúlyozta: – Ne felejtsük el azt sem, hogy mi kétszázmilliárdot hagytunk a kasszában, valamint azt sem, hogy 2019-ben az új városvezetés mindennel leáll: Lánchíd, Blaha Lujza tér felújítása, biodóm. Utóbbinál nem őrizni kellett volna és fűteni az épületet. A volt főpolgármester szerint egyébként 2021-re rég elkészülhetett volna a bio­dóm, és teljesen érthetetlen, ami ebben az ügyben történik.

Szeneczey Balázs korábbi városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes lapunknak kifejtette: Persányi Miklós saját álmát szerette volna megvalósítani a biodóm megépítésével, és önként vállalta annak teljes lebonyolítását, sőt ebben az ügyben lobbizni is járt kormánytagokhoz.

Borítókép: Félkészen áll az állatkerti létesítmény (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.