Folytatódik a vita a biodómról

– Persányi Miklós volt állatkerti főigazgató már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését, ezt mindenáron meg akarta csinálni – emelte ki lapunk megkeresésére Tarlós István korábbi főpolgármester. Szerinte egy szó sem esik arról, hogy a főváros mennyit fordított abból a 13 milliárd forintból a projekt fejlesztésére, ami erre 2019-ben még rendelkezésre állt.

2022. 12. 06. 6:24
20220426 Budapest, Május elejétől nyújt kilátaást Budapestre a Városligetben, a Mimóza-dombon felállított Ballon kilátó, azaz egy kötöttpályás hőlégballon. A Liget Budapest projekt keretében valósult meg. A csodálatos panorámát nyújtó látványosságot Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennél nagyobb hazugsággal még soha nem találkoztam, hogy az állatkertre vagy annak korábbi vezetőjére, Persányi Miklósra, az állatkert egykori főigazgatójára rá lett erőltetve a biodóm

– reagált a fővárosi vezetés kijelentéseire Tarlós István korábbi főpolgármester.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pár nappal ezelőtt az InfoRádiónak úgy fogalmazott: ha nem ad pénzt a kormány a fővárosnak az állatkerti biodóm befejezésére, a Városháza átadja a létesítmény kulcsait a kabinetnek, kezdjenek vele, amit akarnak. Mint mondta, a főváros vizsgálja annak lehetőségét, hogy januártól magára hagyja a szerinte kormányzati beruházásnak számító építményt.

Közölte: a főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást beleadni, épp elég, hogy az épület őrzésére, a fűtésére költenie kell. Budapest már tavasszal jelezte, hogy átadná a projektet a telekkel együtt az államnak, mert a fővárosnak nincs pénze a befejezésére, amelynek a költségét 15-20 milliárdra becsülték. Erő Zoltán, Budapest főépítésze pedig úgy fogalmazott egy interjúban, hogy Persányi Miklósra ráerőltették a projektet.

Lapunk megkeresésére Tarlós István emlékeztetett: Persányi Miklós már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését, ezt mindenáron meg akarta csinálni, „állandóan agitált, és ódákat zengett” a projektről.

A biodóm lebonyolítását az ajánlatkéréstől a szerződéskötésen át, a tervezéstől a kivitelezésig és a számlák rendezéséig az állatkert mint ötletgazda saját kérésére vállalta, és senki sem erőltette rá

– hangsúlyozta Tarlós István. Hozzátette: az állatkert a Fővárosi Közgyűlés által tárgyalt, jóváhagyott és aláírt megállapodásban részletesen taglalva kapta meg a teljes feladatot, jogokkal, kötelezettségekkel, felelősséggel, a kifizetések szabályosságát pedig az Enviroduna rendszeresen ellenőrizte. Szerinte Persányi egyszerűen túlméretezte a projektjét.

Tarlós István kiemelte: Persányi Miklós négy évig a Gyurcsány-kormány minisztere volt, ezért nehéz azt mondani, hogy járatlan vagy teljesen gyakorlatlan lenne a beruházások terén. Megemlítette, hogy Persányi 2019 júniusában még aláírásával erősítette meg az önálló közbeszerzésükből származó, az állítólagos húszmilliárd nélküli, 43 milliárdos 2017-es bekerülési költséget.

Persányi 2019 nyarán minden részletezés nélkül terjesztett be egy további húszmilliárdos többletigényt a Közfejlesztések Tanácsa elé, ami tárgyalhatatlan volt

 – hangsúlyozta Tarlós István. Kiemelte, hogy a beruházásra ott volt még hatmilliárd forint maradék. Emellett a kormány felajánlotta a Hermina-garázs forrását is, ami hétmil­liárd forint volt. Ha a Lánchíd felújításával nem állnak le másfél évre, akkor Tarlós szerint ott is megmaradt volna ötmilliárd. Ez együtt 18 milliárd forint. – Azóta eltelt három év, és egy szó sem esik arról, hogy a főváros mennyit fordított abból a hat plusz hét, azaz 13 milliárd forintból, ami 2019-ben erre még rendelkezésre állt – emelte ki Tarlós István.

Hangsúlyozta: – Ne felejtsük el azt sem, hogy mi kétszázmilliárdot hagytunk a kasszában, valamint azt sem, hogy 2019-ben az új városvezetés mindennel leáll: Lánchíd, Blaha Lujza tér felújítása, biodóm. Utóbbinál nem őrizni kellett volna és fűteni az épületet. A volt főpolgármester szerint egyébként 2021-re rég elkészülhetett volna a bio­dóm, és teljesen érthetetlen, ami ebben az ügyben történik.

Szeneczey Balázs korábbi városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes lapunknak kifejtette: Persányi Miklós saját álmát szerette volna megvalósítani a biodóm megépítésével, és önként vállalta annak teljes lebonyolítását, sőt ebben az ügyben lobbizni is járt kormánytagokhoz.

Borítókép: Félkészen áll az állatkerti létesítmény (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.