időjárás 23°C Magdolna 2023. május 29.
logo
Az impozáns épületet a Móricz Zsigmond Színház üzemelteti

Újra látogatható a Bencs-villa Nyíregyházán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.04.01. 13:00 2023.04.03. 09:33
Újra látogatható a Bencs-villa Nyíregyházán

A nyíregyházi Bencs család villája 1927-re épült fel, amely mai napig meghatározó eleme Az 1920-as, 30-as években kiépült nagypolgári villasornak a megyeszékhelyen. A közelmúltban felújított Bencs-villa egy állandó és egy időszakos babakiállítással várja mától újra az érdeklődőket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye megyeszékhelyén található épület első emeletén az 1920-as évek polgári hangulatát bemutató állandó kiállítás tekinthető meg, korhűen berendezett, korabeli eszközökkel felszerelt női és férfi szobákkal, szalonnal és egy könyvtárszobával. Az emelet helyiségeinek falait pedig olyan fotók és festmények díszítik, amelyek a Bencs család tagjainak történelmi szerepét ismertetik meg a látogatókkal.

bencs villa
A többfunkciós épület (Fotó: Bencsvilla.hu)


Az időszakos tárlat nyolcvannyolc babát, azok apró kellékeit és kiegészítőit vonultatja fel a Móricz Zsigmond Színház üzemeltette Bencs-villa nagytermének polcain. Ördöghné Eszter gyűjteményében pólyás, síró, valamint népi viseletben megjelenő és a múlt polgári hangulatát megidéző baba is szerepel – írták. Az intézmény honlapja szerint a babagyűjteményt korábban már Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye több településén, valamint a nyíregyházi Jósa András Múzeumban is megtekinthették az érdeklődők. A kollekció tulajdonosa 1986-ban vásárolta meg annak első darabját.

bencs villa
A kiállított 88 babát csaknem hatszáz darabos gyűjteményből válogatták ki a kiállítás szervezői (Fotó: MB)

A kiállítótérként és rendezvényhelyszínként is működő Bencs-villába ellátogatók a tárlatok megtekintése után egy történelmi kávézóba is beülhetnek. Az intézmény kedden és szerdán, valamint péntektől vasárnapig délelőtt kilenc órától délután öt óráig fogadja a látogatókat.

 

Borítókép: Bencs Villa (Fotó: bencsvilla.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.