időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

A Hungarian Art & Business művészeti igazgatója Vékony Délia

Új kortárs művészeti központ nyílik Budapesten

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.20. 14:40
Új kortárs művészeti központ nyílik Budapesten

Hungarian Art & Business új művészeti központ nyílik Budapesten, ami a világörökség részeként védett Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legszebb épületében kap helyet. A jelenleg az MBH Bank Művészeti Alapítvány gondozásában álló ház az 1800-as évek végén épült. Az épületet teljesen felújítják, a koncepció alapján a belső tereket tágas könnyedség, lágyság, irizáló felületek jellemzik majd.

Júniusban nyitja meg kapuit a Hungarian Art & Business (HAB), amely új, művészeti központként a magyar kortárs művészet támogatását célozza. A HAB első időszaki kiállítását az MBH Bank Művészeti Alapítvány műgyűjteményének a 19. és a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő műalkotásaiból rendezik.

 A nyitókiállításra olyan jeles művészek alkotásaiból válogattak, mint Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan és Szőnyi István.

Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója kiemelte, hogy az alapítványi gyűjteményt kortárs darabokkal tervezik bővíteni, valamint a kollekció köré múzeumpedagógiai, művészeti foglalkozásokat és közéleti programokat fognak szervezni.
A HAB célja olyan kulturális és társadalmi találkozóhely létrehozása, amely a látogatókat nemcsak a művészettel, hanem egymással is képes összekapcsolni, ösztönözve a művészeti fókuszú párbeszéd megteremtését. Az intézmény rendszeres időszaki kortárs kiállításoknak ad majd otthont.


A HAB tevékenységének másik kiemelt pillére a művészek támogatása, ehhez a központ egyedi grafikai és alkotóműhelyeket biztosít, valamint ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is létrehoz. 

 

Borítókép: Ecset-vászon illusztráció (Fotó: Magyar Bankholding)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.