Szerepcserés szerelmi játék

Szinte már százéves, mégis a mai napig kultuszfilmnek számít az 1934-es, Gaál Béla rendezte magyar vígjáték. Szente Vajk rendező és Nagy Sándor színművész mesél a Meseautó kapcsán Zavaros Eszternek és Csatári Bencének a Szélesvásznú történelem most szombati adásában, akik a történet mai verziójában rendezőként és színészként voltak részesei a Madách Színházban. Természetesen Sal Endre is hozzátesz szakértőként néhány korabeli érdekességet.

L. Fábián Anikó
2023. 07. 20. 14:30
Szélesvásznú történelem, Meseautó
Fotó: Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az adásban felidézzük a hangosfilm érkezését Magyarországra, Kabos Gyula emlékezetes alakját, a részben Lillafüreden, a Palota Szállóban forgatott romantikus történet szerepcserés játékát. A beszélgetés során az is kiderül, hogy rendezőként Szente Vajk számára milyen különbség van a Meseautó 30-as évekbeli, és a 2016-ban bemutatott, mai, musicales verziójának mondanivalója között. Ez utóbbit a Madách Színházban lehetett látni tavaszig, de vidéken is számos helyszínen élvezhette a közönség, hiszen Debrecenben a Nagyerdőben volt a bemutatója. 

Szélesvásznú történelem, Meseautó
Nagy Sándor és Szente Vajk a Meseautó modern változatáról beszélgetnek a műsorvezetőkkel Fotó: Hír TV

A szabadtéri előadások varázslatos hangulatát a főszereplőt alakító Nagy Sándor emlegette, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bemutató óta eltelt hét év után Szűcs János karakterét ugyanúgy igyekszik visszaadni a modern Meseautóban, ahogyan a kezdetekkor.

Sal Endre író, újságíró, az Újságmúzeum.hu főszerkesztője a műsor második felében még a békebeli korszak darabjaként említi a Meseautót, de a filmet beárnyékoló II. világháború is szóba kerül aztán. A némafilmek magyar származású csillagainak a nevét mindenesetre érdemes megjegyezni, Huszár Pufi vagy Bánki Vilma is jól ismert sztárok voltak valaha Amerikában. 

Szélesvásznú történelem, Meseautó
Sal Endre az igazi meseautóról is tud egy anekdotát Fotó: Hír TV

A Meseautó pedig a modernitás és az elegancia jelképe volt, a maga kora Ferrarijaként, hiszen csak a sármőr színésznek, Jávor Pálnak volt annak idején ilyen kocsija – derül ki többek között ez az izgalmas életrajzi elem Sal Endre történeteiből.

Bizonyos, hogy a film jellegzetes főcímdala a kíváncsi nézőket is magával ragadja majd, ugyanúgy, mint a legendás 1934-es változat bemutatásakor – érdemes lesz tehát ezen a héten szombat este is kikapcsolódni a Szélesvásznú történelem epizódját és a Meseautót végignézve.

Borítókép: A Szélesvásznú történelem műsorvezetői és vendége (Fotó: Hír TV)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.