„Aki a kultúrát támadja, előbb vagy utóbb eljut oda is, hogy a könyvek nem nyomtatva, hanem égetve jók”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Facebook-bejegyzésében fejtette ki: egy hete arra kérte Marcel Ciolacut, hogy a bukaresti kormány vesse el a pár hete kezdeményezett „kulturális gyilkossági kísérletet, ezt a reformnak álcázott mélységesen mély butaságot”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 15. 15:40
KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2023. augusztus 14. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján a Kolozsvári Magyar Operában 2023. augusztus 14-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor Forrás: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Hunor szerint ennek a szemétkosárban a helye. „Aki a kultúrát támadja, előbb vagy utóbb eljut oda is, hogy a könyvek nem nyomtatva, hanem égetve jók” – fogalmazott bejegyzésében. Az RMDSZ elnöke a 14. Kolozsvári Magyar Napok hétfő esti nyitógáláján mondott köszöntőbeszédében is szót emelt a román kormány költségcsökkentő tervei ellen, amelyek a magyar kulturális intézményeket hatványozottan érintik, különösen a székelyföldi kisvárosi múzeumok, színházak léte kerül veszélybe.

CIOLACU, Marcel
Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt beszél a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én (Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement)

Rámutatott, hogy amit a román kormány tervez, már ismert az erdélyi magyarság számára, azt már láttuk és harcoltunk ellene. Mint mondta, ez az erdélyi magyarságot jobban érinti, mint a román többséget, ezért is éberebb és hangosabb.

A kormány a minap hadat üzent az önkormányzatoknak, hadat üzent a kultúrának, és bár lehet, hogy nem ez volt a közvetlen célja – nem tudhatjuk –, hadat üzent mindannak, amit az elmúlt három évtized során elértünk 

– mondta az RMDSZ elnöke.

Ismertette, hogy a bukaresti elképzelés szerint az önkormányzatok a jövőben saját forrásaik legfeljebb 7,5 százalékát fordíthatnák a kultúra, szabadidő, vallás, sport területén működő intézmények, tevékenységek támogatására, míg jelenleg 25–30 százalékából teszik ugyanezt.

Emlékeztetett, hogy Brancusi és Enescu, Bartók és Ady földjén európai uniós szinten jelenleg is nagyon kevés pénzt szánnak a kultúra támogatására. 

„Ezt, a nemzeti össztermék és a költségvetés egésze szempontjából egyaránt kicsiny összeget akarják most tovább kurtítani, központi parancsra, a helyi közösségek érdekeivel és igényeivel szembefordulva!” – jelentette ki.

Kelemen Hunor korábbi kulturális miniszterként a tervek kivitelezhetetlenségére is felhívta a figyelmet. „Nem lehet a nagy zenekarból gyököt vonni” – fogalmazott. Kifejtette, hogy az összes érvét felsorolta Marcel Ciolacu kormányfőnek, és kérte: vessék el a tervet. „Ígéretet is kaptam, hogy így fog ez történni, de óvatos duhajként csak annyit mondok: várjuk meg a végét” – jelentette ki.

Emlékeztetett: 11-12 éve kulturális miniszterként meg tudott akadályozni egy ehhez hasonló ámokfutást, de az RMDSZ most nincs kormányon.

 

Meg kell tennünk mindent, meg kell akadályoznunk azt, hogy a kulturális intézmények, amelyeket megteremtettünk, működtetünk, amelyek önkormányzati fenntartásban vannak, tovább élhessenek – összegzett.

A román kormány néhány hete jelentette be költségcsökkentő terveit, a sürgősségi kormányrendelet-tervezet ellen több székelyföldi elöljáró is szót emelt, a színházak, múzeumok munkaközössége is tiltakozott.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján a Kolozsvári Magyar Operában 2023. augusztus 14-én. Forrás: MTI/Kiss Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.