Befejeződött a Hunyadi forgatása, kezdődik az utómunka

A mai napon – 173 forgatási napot követően – befejeződött a Hunyadi című tévésorozat forgatása, s megkezdődik az egy-másfél évet igénylő utómunka.

2023. 08. 01. 7:30
Hunyadi
A Hunyadi Jánost játszó Kádár L. Gellért a Csikágó nevű lovon. A Hunyadi (The Rise of the Raven) c. tévésorozat forgatása az NFI fóti stúdiójában Fotó: Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai összehasonlításban is jelentős büdzsével forgatott sorozat tíz epizódjában négy nagyszabású csatajelenet lesz majd: a vaskapui, a várnai, a galambóci, valamint a nándorfehérvári, melyben 4 – 5 ezer várvédő szállt szembe II. Mehmed szultán 70– 120 ezer fős oszmán haderejével – mondja Hazai Cecília producer. – Ennek érzékeltetésére 

mintegy 600 fős stábbal dolgozunk, a nagyobb akció felvételét igénylő napon 200-250 fő volt jelen. Egy-egy forgatási nap sokszor 12 órás volt, s mindegyikre 3-4 hasznos perc jut, vagyis ennyit tudunk felvenni abból, ami később a képernyőn látható lesz.

A felégett falu a vár tövében a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiójában (Fotó: Bach Máté)

Lengyel Balázs showrunner – aki a forgatókönyvírók stábját vezette, és a 10. epizód rendezője – elmondta:

– A sorozat egyik vállalása, 

hogy megismertesse a nézőkkel, hogy a pápa a nándorfehérvári csata előtt miért rendelte el a déli harangszó megtartását, s a harangkongás utóbb hogyan kapcsolódott össze a diadallal, a török felett aratott győzelem emlékével.

Ha tehát Hemingway nem írt volna már egy háborús regényt azzal a címmel, hogy Akiért a harang szól, akár mi is adhattuk volna ezt a sorozatnak.

Hunyadi Jánost Kádár L. Gellért, a marosvásárhelyi színház korábbi színésze alakítja, aki azóta felmondott Marosvásárhelyen és Budapestre költözött, hogy eljátszhassa a sorozat főszerepét.

Mellette a következő magyar színészek tűnnek fel a fontosabb szerepekben: Rujder Vivien (Szilágyi Erzsébet szerepében), Törőcsik Franciska (aki Brankovics Marát alakítja), valamint Csémy Balázs (mint Vitéz János).

A török szultánt ugyanakkor török, a szerb despotát szerb színész fogja játszani. Mindannyian az anyanyelvükön szólalnak majd meg a filmben, szavaikat feliratozzák a magyar nézőknek.

Rujder Vivien Szilágyi Erzsébet szerepében. (A kép forrása: Rise of the Raven/Leo Pinter) 

Talán ebből is kitűnik: a készítők a nemzetközi filmpiacra szánják a sorozatot, ahol a Rise of the Raven (vagyis: A holló felemelkedése) címmel fut majd,

 a német Beta Film forgalmazásában. A magyar változatot lineáris televízióban a tervek szerint 2024 végén vetíti a TV2, amely a szlovéniai jogokat is megszerezte már, míg Ausztriában az osztrák állami televízió, az ORF adja le.

Borítókép: A címszerepet játszó Kádár L. Gellért a Csikágó nevű lovon, a Hunyadi című tévésorozat forgatásán (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.