Ha mi nem keltjük életre Hunyadi hőstetteit, akkor mások sem teszik

– Szinte észre sem vettem azt a pontot, amikor átlendültem a személyemen, és hirtelen Hunyadivá váltam – mondta Kádár L. Gellért erdélyi színész, aki Hunyadi Jánost fogja játszani a nagyszabású magyar sorozatban, A holló felemelkedésében. Szerinte mindenki érzi az elvárások súlyát és azt, hogy a világ a film által fogja megismerni Hunyadit, és bízik benne, hogy kiderül, Hunyadi nemcsak a magyarok hőse, hanem egész Európáé.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 17:30
A holló felemelkedése Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében
Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében Fotó: The Orbital Strangers Project
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem hiszek a véletlenben vagy a szerencsében; lehet, valóban sorsszerű, hogy pont egy erdélyi színész játssza Hunyadi Jánost – mondta a Demokratának adott interjújában Kádár L. Gellért, aki a kiemelkedő hadvezér Hunyadi Jánost játssza majd A holló felemelkedése című sorozatban, amely Bán Mór könyvsorozata alapján készül. Az erdélyi színész elárulta, valójában nem is ő jelentkezett a szerepre, hanem az alkotók által készített adatbázis alapján választották ki őt is. „Szóltak, hogy szeretnének tőlem anyagot kérni, majd személyesen is próbát kellett tennem. A versenytársaimmal szemben, akik Magyarországon népszerű színészek, talán éppen az volt az előnyöm, hogy nem tudták, ki vagyok, és nem tartottak annyira veszélyesnek. Én pedig megőriztem a hidegvéremet, és sikerült, hiszen úgy jöttem Pestre, hogy én leszek Hunyadi” – mondta Kádár L. Gellért, hozzátéve: amint megkapta a szerepet, felmondott a marosvásárhelyi színházban és felköltözött Pestre. 

Rujder Vivien és Kádár L. Gellért
Rujder Vivien és Kádár L. Gellért. Fotó: The Orbital Strangers Project 

A legendás hadvezér, a nándorfehérvári diadal hősének szerepébe bújni nem volt egyszerű dolog, a forgatást féléves felkészülés előzte meg, melynek során a művésznek meg kellett tanulnia lovagolni és harcolni is. Az első forgatási napon megdöbbentette a sokaság, meg kellett szoknia a stábot és a kamerát.

– Később szinte észre sem vettem azt a pontot, amikor átlendültem a személyemen, és hirtelen Hunyadivá váltam. Kellett idő, hogy megszokjam a lényét, és otthonossá váljon bennem – árulta el Kádár L. Gellért. A „Hunyadivá válás” részeként idegen nyelveket is tanulnia kellett, hiszen – mint mondta – Hunyadi mindenkihez a saját nyelvén szólt, így hatalmas kihívásnak érezte, hogy minden nyelven a karakter szempontjából hitelesen nyilvánuljon meg. Ez a valóságban is így volt: Hunyadi több nyelven beszélt, a maga korában óriá­si elmének számított, mindezt úgy, hogy írni és olvasni sem tudott – tette hozzá.

Kádár L. Gellért a filmmel kapcsolatos társadalmi elvárásokkal is tisztában van. Mint mondta: 

Hunyadit még nem formálta meg senki. Érdekes belegondolni abba, hogy a fiatal nemzedékek velem fogják azonosítani Magyarország egyik legnagyobb hadvezérét.

A színész hozzátette, nagyon jó csapat készíti a filmsorozatot, a nemzetközi társalkotóknak is az a céljuk, hogy a lehető legjobbat hozzák ki ebből. – Mindenki érzi az elvárások súlyát, mindenki érzi, hogy a világ általunk fogja megismerni Hunyadit, és bízunk benne, hogy kiderül, Hunyadi nemcsak a magyarok hőse, hanem egész Európáé – mondta. A Rise of the Raven (A holló felemelkedése) című film ugyanis nem csak Magyarországnak készül, hiszen – elmondása szerint – kevés nemzet tudja, mi mindent áldozott fel Hunyadi az országért, Európáért, és mi történt Magyarországon 1456-ban. Minderre akkor ébredt rá, amikor az olasz színészekkel dolgozva szóba került Hunyadi személye, és kiderült, hogy semmit sem tudtak róla. A törökök – noha másképpen tekintenek rá – ismerték, a török nyelvben szokták is azzal fenyegetni a rossz gyerekeket, hogy „elvisz Hunyadi János!” – idézte fel.

– Ennek a sorozatnak nemcsak az a lényege, hogy kiért szól a harang és mekkora hős volt Hunyadi – merthogy az volt, persze –, hanem arról is, hogy küzdött, és sikerült neki a lehetetlen. Képes volt véghez vinni a lehetetlent, és szerintem a jelenben nekünk, magyaroknak, valamint a többi nemzetnek is éppen ezt üzenheti, hogy hit és célok nélkül nem érdemes élni – fogalmazott a hadvezért megformáló színész. Hozzátette: 

Hunyadi a maga módján rengeteg nemzetet, egy egész világot egyesített egy célért, és kissé ez történt a sorozat esetében is. Ha mi nem keltjük életre Hunyadi hőstetteit, akkor mások sem teszik. Színészként ezért küzdök nap mint nap én is, a magam eszközeivel.

Borítókép: Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében (Fotó: The Orbital Strangers Project)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.