Hunyadi-film forgatása a célegyenesben

Célegyenesbe fordult a Hunyadi Jánosról készülő tízrészes sorozat forgatása. A nagyszabású produkció magyar irányítással, de széles nemzetközi részvétellel készül Bán Mór nagy sikerű Hunyadi-regénysorozata alapján, mintegy tízmilliárd forintos költségvetésből.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 07. 16. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy évtizede tervezett, többéves előkészítési szakaszt követően tavaly július óta forog, az NFI által támogatott, Bán Mór regényciklusa alapján készülő Hunyadi-sorozat, amelynek forgatásán az Origó riportere járt.

A Hunyadi-film forgatásán
A Hunyadi-film bővelkedik csatajelenetekben. Fotó: Rise of The Raven/Leo Pinter

„A mintegy 15 ezer négyzetmétert elfoglaló középkori díszletváros – ami eredetileg az 1983-as Hamlet című tévédrámához épült, azóta pedig olyan népszerű nemzetközi sorozatok forogtak itt, mint a Vaják vagy Az utolsó királyság – számos elemét átépítették a Hunyadi kedvéért, mert bár a sorozat több külső helyszínen is forgott – Göbölyjárás, Visegrád, Páty, Babatpuszta stb. –, már csak az egyes várbeli csatajelenetek látványa miatt is szükség volt élethű, ám szükség esetén »rombolható díszletekre«” – olvasható az Origó cikkében, amelyből megtudhatjuk: „A frissen a nándorfehérvári jelenetekhez átalakított, belső részeiben tágas udvart, ispotályt, istállót, de sikátorokat és egyéb zegzugokat is rejtő, a kamerával 360 fokban bejárható, oromzatán a későbbi CGI-trükkök elkészítéséhez szükséges kék panelekkel megtoldott fellegvárdíszlet ágyúszaggatta falán túl például – döglött lovak tetemeinek élethű modelljeivel egyetemben – a kiégett nándorfehérvári házak díszletei terülnek el, amelyeket a forgatás idején »filmes tűzzel« (azaz ügyesen irányított, a látványnak megfelelő helyekre vezetett gázcsövek segítségével) újra és újra lángba borítanak.”

A cikk szerzője kifejti: „Ilyen – minden tekintetben rendkívül igényes – körülmények között, egyszerre vagy 200–250 stábtag jelenlétével forog a Hunyadi-sorozat csúcspontja, a nándorfehérvári csata, az a lehetetlennek tűnő győzelem II. Mehmed szultán háromszoros túlerőben levő seregével szemben.”

Én már egész kiskoromtól fogva tudtam, hogy miért és kiért szól a harang délben – mivel édesapám harangozó, és gyerekkoromban sokszor segítettem neki a templomban –, és amikor jött ez a lehetőség, akkor tudtam, most vagy soha, nekem ezt a szerepet meg kell szereznem

– fejtette ki az Origónak a Hunyadi János szerepét alakító Kádár L. Gellért.

Rujder Vivien és Kádár L. Gellért. Forrás: The Orbital Stranges Project

A lapnak Robert Lantos executive producer elmondta: Budapesten egy év alatt sem találtak ideális főszereplőt. „Hozzáteszem, a casting tovább tartott, mint bármelyik szereplőválogatás eddigi pályafutásom során. Másfél év volt, mire megtaláltuk a megfelelő színészeket” – így Robert Lantos.

A négy vezető magyar színész – Kádár L. Gellért mellett a Szilágyi Erzsébetet alakító Rujder Vivien, a szultán feleségét, Brankovics Marát alakító Törőcsik Franciska és a Vitéz Jánost játszó Csémy Balázs – egybehangzóan kijelentette, hogy 

a felkészülés egyik fontos része volt a nyelvtanulás. Hiszen a Hunyadiak és Vitéz János is több nyelven beszéltek, ennek megfelelően például az egyes diplomáciai jelenetek megkövetelték a színészektől, hogy hitelesen szólaljanak meg az adott nyelven

 – írja az Origó.

Lengyel Balázs (show-runner/rendező), Nagypál Orsi (rendező) és Szász Attila (rendező). Fotó: Mike Ramsey

– Nagyon sok történelmi, vallási és egyéb, például nyelvi szakértővel kellett dolgoznunk, hogy hitelesen mutassuk be a középkort, de azért senki ne ebből a sorozatból akarjon érettségizni. Nem azért, mert ez kizárólag a szórakoztatásról szól. Ugyanúgy, mint Shakespeare-nél, ez arról szól, hogy mi egy nagyon erős drámai történetet szeretnénk elmesélni, ami elgondolkodtat, a múltunkról szól, de van köze a jelenünkhöz is. Erről szól minden egyes történeti szál a sorozatban – mondta el az Origónak a sorozat show-runnere és egyik rendezője, Lengyel Balázs.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: The Orbital Stranges Project)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.