Elindult az MMA Művészeti ösztöndíjprogram hatodik évfolyama

A 2023–2026. évi Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészeti ösztöndíjprogram ünnepélyes megnyitóját szerdán tartották meg az MMA székházában, a Pesti Vigadó dísztermében. Az intézmény idén tavasszal immár hatodik alkalommal hirdette meg három évre szóló művészeti ösztöndíját, azaz a jeles eseményen a hatodik évfolyam ösztöndíjasaival ünnepeltek.

2023. 09. 14. 8:30
null
Fotó: MSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ösztöndíjprogram népszerűsége töretlen: tizenkétszeres a túljelentkezés 

Az új ösztöndíjasokat és a vendégeket elsőként Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntötte, és az akadémikusok, valamint köztestületi tagjai nevében is gratulált az új évfolyamnak, továbbá biztosította őket az intézmény teljes támogatásáról.

Az ösztöndíjprogram elsődleges célja, hogy általa hároméves magas színvonalú alkotó-előadóművészeti, illetve művészetelméleti tevékenységeket támogassunk. Mindezt az akadémia tagozatos struktúrájának megfelelően tesszük

 – emelte ki az elnök.

Beszédében visszaemlékezett az ösztöndíjprogram elindításának előzményeire, előkészítésére, amelyet az egyik legizgalmasabb, legösszetettebb elnöki feladataként tart számon. Mint mondta, 2018-ban többévnyi előkészítő munka után indulhatott el a program, amely által új és nagyléptékű lehetőség nyílt meg a fiatal és középgenerációs művészek életében. Éppen ezért a kezdeményezés a magyar művészetmecenatúra egyik legnagyobb szabású kezdeményezése.

mma
Az MMA ösztöndíjprogramja új szintre emelte a hazai művészetmecenatúrát (Fotó: MMA MMKI/Kecskés Noémi)

Az idei száz új támogatottal immár hatszázra emelkedett a részt vevő ösztöndíjasok száma. Vashegyi György reményei szerint az évi száz ösztöndíjasból – akiket idén több mint 1200 pályázó közül választanak ki – erős közösség kovácsolódik, amely véleményformálóként és értékközvetítőként is részt vesz a művészeti és kulturális életben.

 

Több mint anyagi támogatás: szakmai kapcsolatok és fejlődés

Ezt követően Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója ismertette a program célkitűzéseit, valamint az ösztöndíjasok lehetőségeit a hároméves támogatási periódus alatt, majd annak lezárását követően. Kiemelte, hogy az ösztöndíj nem csak anyagi támogatást jelent, hiszen általa a művészek és művészetelméleti szakemberek rendkívül fontos szakmai kapcsolatokat építhetnek ki, amelyek akár művészeti területeken átívelő alkotó tevékenységre is lehetőséget adhatnak a jövőben. Csáji László Koppány hangsúlyozta, hogy a műhelybeszélgetéseken, szekciótalálkozókon és alkotótáborokon kívül az MMA MMKI olyan programok szervezésével is igyekszik támogatni az ösztöndíjasok szakmai fejlődését, amelyeken nemzetközi szinten elismert művészekkel és szakemberekkel ismerkedhetnek meg. 

Az ösztöndíjas évek lejártát követő lehetőségek között említette az Essentia artis rendezvénysorozatot, valamint az Ösztöndíjas eredmények népszerűsítési programját, amelynek részeként a végzést követő öt éven keresztül nyújt az intézmény financiális és szakmai segítséget a korábbi ösztöndíjasoknak.

A szerdai rendezvényt Szokody Anikó zongoraművész és Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző közös produkciója nyitotta meg, amelynek során Szentpáli Roland Carmen-fantázia című darabját adták elő. Ez idő alatt a diaporámán egy, az ösztöndíjasok alkotásaiból készült válogatást tekinthették meg a résztvevők. De színpadra lépett Juhász Zoltán népzenész, az MMA tagja és Juhász Réka népdalénekes, művészeti ösztöndíjas is, előadásukban a visai népzene, valamint egy bukovinai Mária-ének csendült fel. A megnyitó  Marcsák Gergely kárpátaljai író, költő Ketten egy öreg házban és Ároklét című verse zárta. Az alkotásokat Kisfaludy Zsófia színésznő tolmácsolta a közönségnek. 

A köszöntők és az előadások után a művészek az első ösztöndíjas találkozón vehettek részt, amelyek az új ösztöndíjasok megismerték szekcióvezetőiket, szekciótársaikat egy kötetlen szakmai beszélgetés keretében.

 

Borítókép: Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója a szerdai nyitóünnepségen (Fotó: MMA MMKI/Kecskés Noémi)

A képzőművészeti tagozat 2021–2022-es ösztöndíjasainak kiállításáról szóló videónkat tekinthetik meg. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.